Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Otrok 9–12 mesecev: profesionalni raziskovalec

Otrok 9–12 mesecev: profesionalni raziskovalec

Nasveti pri izbiri iger in igrač 11. feb. 2022 3 minute
Kristýna Křížová
Ko se otrok nauči varno sedeti, so njegove roke proste za raziskovanje. Ko se začne premikati, plaziti ali kasneje hoditi, je pot do raziskovanja tistega, kar se je do zdaj zdelo nedosegljivo, prosta. Kako te "poklicne raziskovalce" zabavati in hkrati podpirati v njihovem razvoju?
S stališča igranja in razvoja, imajo otroci v starosti od 9 do 12 mesecev, tri osnovne interese in potrebe:
  • hočem razumeti, kako kaj deluje, in preveriti, ali je bila neka stvar, ki se je zgodila, zgolj naključna, ali je to morda pravilo?
  • želim ugotoviti, kaj zmorem, kako jaz vplivam na stvari okoli sebe (reakcija na mojo akcijo).
  • želim vedeti, kaj vse lahko zaznam (čutni razvoj).

1. Kako to deluje? Je to naključje, ali ne?

Eden od otrokovih ciljev je ugotoviti, ali je bilo tisto, kar se je zgodilo (npr. žoga se je odkotalila, ugriz v leseno kocko lahko poškoduje dlesni ...), naključje ali ne. Otrokovo odkritje je dvojno: lastno odkritje in nato še ugotovitev ali je to, kar se je zgodilo enkraten ali ponovljiv dogodek. Vemo, da imajo majhni otroci radi ponavljanje: v vsakem razvojnem obdobju jih fascinira določen pojav, ki ga želijo vedno znova preizkušati. Ko bodo malo starejši, bodo to ponavljali npr. v obliki branja vedno iste pravljice.

Zakaj je to tako? Majhnim otrokom prinaša ponavljanje občutek varnosti. Drugi vidik pa je, da daje ponavljanje v igri (spustim žogo, včeraj je padla - bo danes padla?) pomembne informacije. Po določenem številu ponovitev bo otrok razumel, da je to pravilo in da se lahko naslednjič na ta pojav zanašajo in na njem gradijo nadaljnjo igro in raziskovanje.

 

2. Kako jaz vplivam na okolico?  Kaj se zgodi, če ...?

Zakaj se mali otrok vsega dotakne, daje vse v usta, poskuša kaj raztrgati...? Ker poskuša ugotoviti, kako se bo njegova okolica odzvala na njegovo dejanje. Majhnemu otroku ni vnaprej jasno, kateri material je močan in trpežen in kateri ne. Prav tako ni vnaprej jasno, kateri predmet je cel iz enega kosa in katerega je mogoče razstaviti. Otrok je "tabula rasa" in ne ve vnaprej, kako bo kakšen predmet reagiral. Edini način, da to ugotovi, je, da poskuša. In edini način, da otrok pridobi samozavest, je, da svoj poskus ponovi (glej prejšnjo točko). Zato se ne jezite nanj, če raziskuje prav vsak material, vsak element v gospodinjstvu, skratka vse, kar je na dosegu roke. Otrok na začetku ne ve ničesar in z vsakim poskusom, z vsakim dejanjem, se nauči kaj novega.

3. Kaj lahko zaznam in občutim?

Otrok je "tabula rasa" tudi samemu sebi. Tako kot preizkuša, kako se okolje odziva na njegovo dejanje, preizkuša tudi, katere občutke lahko izkusi in katere čute lahko zazna. Potiskanje igrač ali drugih predmetov v usta pomeni za majhnega otroka raziskovanje okusa. Ko po tleh meče različne predmete, ne preučuje samo, ali bodo dejansko spet padli, temveč tudi kakšen zvok bodo povzročili. Zato je pomembno, da za vašega otroka izberete igračke, ki mu ponujajo tudi druge čutne izkušnje, ne samo izkušnjo vida ali vonja. Za otroke okoli enega leta je na primer odlična velika lesena sestavljanka s senzoričnimi kockami. Skozi igro otrok ne preučuje le, katera kocka gre lahko skozi katero odprtino, ampak tudi, kakšen zvok naredi kocka in kdaj.


Za otroke, stare od 9 do 12 mesecev, priporočamo tudi mehke kocke Clemmy baby. Otrokom omogočajo da večkrat poskusijo graditi, metati, vstaviti predmet v pravo odprtino in „okoušati“.  Kocke so mehke in izdelane iz zdravju neoporečnega materiala, tako da je vsaka skrb odveč.Po tem jih lahko preprosto sperete v banji, da bodo pripravljeni na naslednje okušanje. Vsi kompleti so združljivi in obogateni z nekaterimi dodatnimi elementi. S tem se možnosti vašega otroka s kockami Clemmy močno razširijo. 

 

Spletna trgovina
Deli
Kristýna Křížová Kristýna je ustanoviteljica in duša Agatinega sveta in ga usmerja. Skupaj s sestro Lucio raziskujeta češke in tuje blagovne znamke, da bi v Agatin svet vključili najboljše igre in igrače. Kajti samo igre, igrače, knjige in sestavljanke, ki jih odlikujejo koristnost za otroke, kakovost izdelave, varnost in dizajn, so lahko del Agatinega sveta. In to je svet, ki ga ustvarjajo za nas.