Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Družinsko načrtovanje dejavnosti za leto 2022

Družinsko načrtovanje dejavnosti za leto 2022

Nasveti pri izbiri iger in igrač 9. jan. 2022 2 minuti
Tereza Kotilová
Minilo je že nekaj dni novega leta. So bili ti dnevi po vaših pričakovanjih ali menite, da bo treba prihodnje dni še bolje organizirati in načrtovati? Potem pozorno berite, saj imamo za vas nasvete, kako to izpeljati.


Novo leto zahteva nove načrte in ustrezno organizacijo. Se strinjate z nami? Pri tem so vam lahko v pomoč pregledni družinski načrtovalni koledarji, v katere lahko zapišete tako dolgoročne vizije in načrte kot tudi podrobno organizacijo dneva in razdelitev posameznih nalog med družinske člane. Za večjo preglednost koledarjev lahko uporabite ustvarjalni načrtovalni komplet, poln nalepk.

Družinski planerji ne bodo pomagali le staršem, da boste imeli pregled nad dogajanjem in nikoli več ničesar ne boste pozabili. Manjšim otrokom, ki še nimajo natančne predstave o času in njegovem trajanju, bodo ti planerji omogočili, da si ga bolje predstavijo. Vidijo, kako si tedni in dnevi sledijo drug za drugim. Prav tako lahko vidijo, katere naloge in zabava jih čakajo vsak dan, in glede na te načrtovane dejavnosti se lahko bolje orientirajo v časovnem zaporedju. Ugotavljajo, da otrok pet dni v tednu preživi v vrtcu ali šoli, da jih vsak dan, ko se vrnejo domov, čaka poobedek in skupna igra, nato sledi večerja, pospravljanje in umivanje, nato se odpravijo v posteljo, sledi pravljica in lahko noč. Dnevi ob koncu tedna bodo tako lepo ločeni z drugimi dejavnostmi. Zagotovo bo več zabave, izletov, skupnega ustvarjanja in časa za družabno igro, pa tudi nekaj gospodinjskih obveznosti, da bo gospodinjstvo potekalo nemoteno in z udeležbo vseh članov.


 

Katere gospodinjske dejavnosti lahko brez skrbi zaupate otrokom?

Vsak otrok je drugačen in drugače sodeluje pri vsakodnevnem delovanju gospodinjstva. Nekateri otroci potrebujejo več motivacije, drugi pa to počnejo samodejno. Vendar pa obstajajo dejavnosti, ki jim jih lahko mirno zaupate, oni pa se jih bodo prej ali slej naučili opravljati samodejno in popolnoma samostojno. Treba jih je le naučiti tega reda, najbolje že v zgodnjem otroštvu. Prednost tega je, da majhni otroci teh rutinskih in pogosto dolgočasnih dejavnosti ne jemljejo kot dolžnost, temveč kot veliko zabavo. Zato to izkoristite že na začetku.
  • Pospravljanje sobe - lahko je vključeno v vsak večerni program. Najmlajšim sprva pomagamo in jih vodimo k postopnemu čiščenju posameznih delov, dokler ne obvladajo naloge v celoti.
  • Jutranja rutina - to je zaporedje manjših dejavnosti (postiljanje postelje, umivanje zob, oblačenje, spravljanje prigrizkov v torbo, obuvanje ...), ki se jih otrok lahko nauči izvajati postopoma, dokler jih ni sposoben opravljati samostojno. Starejši bratje in sestre lahko pomagajo manjšim.
  • Priprava nahrbtnika/torbe - Otrok naj pripravi vse, kar se mu zdi primerno, na kupčke, nato pa skupaj preglejte, ali je vse res potrebno ali primerno, in se pogovorite, zakaj ni.
  • Pospravljanje čiste posode iz pomivalnega stroja - vsakodnevna dejavnost, pri kateri lahko sodeluje več sorojencev hkrati. Vsak ima eno nadstropje, pri čemer najmlajši poskrbijo vsaj za jedilni pribor in lažjo posodo.
  • Postavljanje mize - pred vsakim skupnim obrokom naj otrok pripravi mizo, pribor in kozarce. Tudi v tem primeru lahko pri dejavnosti sodelujejo vsi sorojenci hkrati, da bo delo potekalo bolj gladko.
  • Umivanje ogledal - To priljubljeno dejavnost lahko opravijo tudi najmlajši pomočniki. Če ste zaskrbljeni zaradi loščil, jim najprej dajte le vodo morda z malo mila, da bodo obvladali to dejavnost in se naučili pravilno uporabljati razpršilnik.
  • Menjava posteljnine - Začnite s tem, da otroke vključite v snemanje umazane posteljnine, nato lahko pomagajo zatlačiti rjuhe in kmalu bodo lahko sami preoblekli blazine in odeje. Vse, kar je potrebno, je vaja.
  • Sesanje - ne brez malega ročnega sesalnika! Otroci ga obožujejo in ga tako hitro ugotovijo, da zlahka sami posesajo drobtine po zajtrku, malici in večerji.
  • Zalivanje rož - prav tako zelo priljubljena dejavnost že od mladih let. In da občasno zgrešijo ali pretirano zalivajo lonec? To je le voda. 😊
In to je le seznam nekaterih dejavnosti. Prepričani smo, da si lahko zamislite še veliko več, in kmalu si boste lahko celo oddahnili in spili kavo namesto nekaterih svojih trenutnih opravil, saj bo to namesto vas storil vaš mali sodelavec. In to z veseljem.

Če ste se torej bali večjih načrtov in dodeljevanja dejavnosti vsem članom gospodinjstva, vam tega ni treba več početi, saj lahko tukaj vidite prednosti tega početja. Natančna organizacija gospodinjstva vam in vašim otrokom daje samozavest in občutek, da vse deluje, kot je treba, in da so vsi vključeni. Zato si priskrbite družinski planer, zelo dobrodošel pripomoček za usklajevanje podrobnosti in se skupaj lotite dela.

Če želite začeti načrtovati dejavnosti že zdaj, prenesite naš preprost družinski načrtovalni koledar, ga natisnite, izpolnite in pritrdite na vidno mesto v svojem domu.

Agatin družinski koledar
 
 
Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.