Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Agata pomaga

Agata pomaga

Od leta 2018 z velikim navdušenjem izumljamo ali sodelujemo pri projektih, ki pomagajo otrokom v različnih življenjskih situacijah.
Agatin svet je bil ustvarjen, da bi razveseljeval otroke ter jim pomagal raziskovati in odkrivati svet okoli sebe in samega sebe. Otroci, ki so se rodili z boleznijo ali invalidnostjo, v slabših socialnih razmerah ali ki so se v življenju žal že srečali z nasiljem in težavami, imajo enako pravico do radostnega in izpolnjenega otroštva kot drugi otroci. Med otroki ne delamo razlik, zato je naravno, da pomagamo otrokom, ki imajo težji začetek življenja.
 

LETO 2018: Agata za projekt Veselje otrokom (Radost dětem)

V okviru projekta Veselje otrokom (Radost dětem), kjer smo spoznali neverjetno ustanoviteljico in direktorico Kateřino Wich, smo otrokom na oddelkih pediatrične hematologije in onkologije priskrbeli igre in gradbene sestavljanke in jim tako popestrili dolgo bivanje v bolnišnici.
 

Zakaj ravno projekt Veselje otrokom?

Kristýna pripoveduje: »Ko je bila Lucie stara 22 let, so ji prvič diagnosticirali hematoonkološko bolezen. Vse ji je odlično uspevalo, vendar se je po petih letih bolezen znova pojavila. Tokrat so ji morali zdravniki zagotoviti intenzivnejše zdravljenje, vključno s presaditvijo matičnih celic. Zaradi tega je bila Lucie mesec dni izolirana v bolnišnični sobi. Ničesar nisem mogla storiti zanjo, in vse, kar je bilo izvedljivo, je bilo, da sem hodila k njej, ji poskušala skrajšati dolgo bivanje v bolnišnici in vnesla nekaj dobre volje v bolnišnično vzdušje. V njeno sobo sem ji prinesla sestavljanko s 1000 kosi, ki jih je nato sestavila, ali pa igre, ki sva jih igrali skupaj. Zato sva se z Lucio brez oklevanja in z velikim navdušenjem lotili tega projekta.«
 

Agata za projekt Veselje otrokom v številkah:

 • Sodelujemo z 12 partnerji: z 10 proizvajalci iger in gradbenih sestavljank, 1 komunikacijsko agencijo, 1 programerskim podjetjem
 • 2.315 strank e-trgovine je kupilo dobrodelne bone (v skupni vrednosti 6 942,56 EUR).
 • 9 119,48 EUR je skupna vrednost 658 (predvsem) iger in različnih gradbenih sestavljank, ki so zaradi donacij strank in partnerjev Agatinega sveta namenjeni bolnišnicam in otroškim domovom.


LETO 2019: Projekt Agata za ogrožene otroke

Agatin svet podpira zdrav in naraven razvoj otrok.  Zato želimo pomagati otrokom, ki jim je to še vedno nedosegljivo, tako tokrat priskočimo na pomoč Otroškemu kriznemu centru (Dětské krizové centrum). Ali ste vedeli, da na telefonsko številko Otroškega kriznega centra vsako leto pokliče ali piše več kot 4000 otrok, da v terapevtski ambulanti Kriznega centra vsako leto obravnavajo približno 360 otrok in da psihologi, socialni delavci, pravniki, seksologi itd. pomagajo še več sto družinam?
 

Zakaj ravno Otroški krizni center?

»V resnici si nas je izbral center sam: Otroški krizni center (OKC) se je obrnil na podjetje Agatin svet s ponudbo za sodelovanje. Pretresljiva dejstva o zlorabljanih in izkoriščanih otrocih in mladostnikih so nas prepričala, da bomo letos svojo pomoč namenili tem otrokom. Na telefonsko številko za pomoč pokliče veliko več otrok, kot si mislimo. Lani je OKC na telefonsko številko za pomoč prejel skupno 4.672 klicev. Ali veste, kdaj se otroci najpogosteje obrnejo na telefonsko številko za pomoč? Klici so najpogosteje ponoči in med vikendom, ko mora družina otroku zagotoviti varen in čustveno topel dom. To je zelo pretresljiv podatek, saj nam pove, koliko staršev ogroža otroke ali pa jim ni sposobnih zagotoviti vsaj zaščite in podpore. Zato želimo podpreti delo Kriznega centra za otroke in pomagati zaščititi več otrok. Otroci se ne bi smeli počutiti ogroženih in ne bi smeli izgubiti varnega doma in zdravega samospoštovanja. Njihov svet propada in to ni dober kraj za življenje,« pravi Kristýna.
 

Projekt Agata pomaga ogroženim otrokom v številkah:

 • Oprema terapevtskega delovnega mesta z igrami in igračami v vrednosti 1 766,12 EUR. Med donacijami je bilo več otroških glasbil Djeco, ki so jih terapevti izbrali za glasbeno terapijo travmatiziranih otrok v njihovi oskrbi.
 • Finančna pomoč za delovanje telefonske linije za pomoč otrokom v krizi, ki je prva kontaktna točka za otroke v krizi, vsak teden pomaga skoraj 100 otrokom, vendar njeni tedenski stroški znašajo 2 923,08 EUR. Za dvotedensko operacijo smo zbrali 5 846,15 EUR.
 • Skupna vrednost donacije je znašala 7 612,27 EUR.


LETO 2020: Projekt Boljša šola za vse

Čeprav fundacijo Človek v stiski (Člověk v tísni) povezujemo predvsem s pomočjo v tujini, je zelo uspešna tudi pri razdeljevanju pomoči na Češkem. Deluje na več kot 60 lokacijah na Češkem. Ljudem pomaga, da se postavijo na lastne noge, prihodnjim generacijam pa pomaga, da bodo uspešne v življenju in pri delu. Izvaja tudi programe Boljša šola za vse (Lepší škola pro všechny), En svet na šolah (Jeden svět na školách), festival En svet (Jeden svět), izobraževalni program Variante (Varianty) in številne druge. 
 

Zakaj ravno Človek v stiski?

»Preteklo šolsko leto je bilo izjemno zahtevno ne le za otroke, temveč tudi za nas starše. Skoraj iz dneva v dan so starši nadomeščali učitelje zaradi zaprtja šole. Sem mati treh šoloobveznih otrok in sprva je bil to en velik kaos. Določiti sem morala jasna pravila za vodenje gospodinjstva in učenje vseh otrok na daljavo. Imam veliko srečo, da sem lahko delala od doma in ustrezno skrbela za svoje otroke. Spoznala sem, da vsi otroci nimajo takšne sreče. Številni otroci so bili v zelo drugačnem položaju – niso imeli na voljo računalnika z dostopom do interneta ali celo niso imeli zadostne podpore staršev pri šolanju na domu. Otroci, ki so izgubili stik s šolo, so začeli hitro zaostajati. In prav te krizne razmere so nas pripeljale do ideje, da bi letos želeli pomagati na področju izobraževanja. Izobraževanje otrok, ki to najbolj potrebujejo. Zato smo podprli program Boljša šola za vse, ki ga je organizirala organizacija Človek v stiski. Vsi otroci imajo pravico do kakovostnega izobraževanja in priložnosti za boljšo prihodnost,« pravi Kristýna.


Projekt Boljša šola za vse v številkah:

 • Pridobljeni prispevek v vrednosti 11 256,25 EUR, od tega:
  • materialna donacija v vrednosti 744,65 EUR,
  • finančna donacija za spodbujanje izobraževanja v skupni vrednosti 10 511,59 EUR.
 • Materialna donacija podjetja Agatin svet v skupni vrednosti 272,42 EUR.
 • Materialna donacija partnerjev Agatinega sveta v skupni vrednosti 735,35 EUR.
 • Skupni znesek naložb v projekt tako znaša 12 264,02 EUR. 
 

LETO 2021: Projekt Agata za NAUTIS

Letos smo se odločili, da bomo podprli otroke z avtizmom, za katere skrbi Nacionalni inštitut za avtizem – NAUTIS
 

Nekaj malega o NAUTISU:

NAUTIS je nevladna, neprofitna organizacija, ki nudi širok spekter storitev osebam z avtizmom in njihovim bližnjim – staršem, sorojencem, sošolcem, učiteljem, zdravnikom in drugim. S sistemom vseživljenjske podpore NAUTIS zagotavlja storitve osebam z avtizmom, da se lahko učijo, uživajo polno življenje in morda delajo. Da bi bili čim bolj samostojni, srečni in osamljeni. Da bodo lahko oni in njihove družine živeli izpolnjeno življenje.
 

Projekt Agata za Veselje otrokom v številkah:

 • Donacija Agatinega sveta – igrače po izbiri terapevtov v skupnem znesku 566, 91 EUR.
 • Donacija strank Agatinega sveta – finančna donacija v skupni vrednosti 9.357,55 EUR in igrače po izbiri terapevtov v skupni vrednosti 1.558,60 EUR.
 • Donacije partnerjev Agatinega sveta – finančni prispevki v skupni vrednosti 1.027, 04 EUR.
Skupaj smo predali igrače, pripomočke in finančna sredstva v skupni vrednosti 12.510,10 EUR.


LETO 2022: Društvo za zgodnjo oskrbo

Leta 2022 smo se odločili, da bomo podprli Društvo za zgodnjo oskrbo, ki pomaga majhnim otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam. 

Spoznajte Društvo za zgodnjo oskrbo

Društvo za zgodnjo oskrbo je neprofitna organizacija, ki zagotavlja storitve in programe za majhne otroke s posebnimi potrebami in njihove družine. Prizadeva si odpraviti ali ublažiti posledice invalidnosti ter družini in otroku zagotoviti predpogoje za socialno vključenost, pri čemer se osredotoča na zgodnje diagnosticiranje in nadaljnjo oskrbo.

Projekt Agata za Društvo za zgodnjo oskrbo v številkah:

 • Na začetku projekta smo Društvu za zgodnjo oskrbo podarili igrače in pripomočke za terapevtsko delo in prostočasne dejavnosti z invalidnimi otroki do 7. leta starosti v vrednosti 2.873 eur
 • Zagotovili smo petmesečno finančno podporo za delo terapevtov, da so lahko čim več delali z otroki z motnjami v razvoju. Za njihovo delo smo zbrali sredstva v skupni vrednosti 8.821 eur.
 • Širili smo zavest o tem, kaj počne Društvo za zgodnjo oskrbo, in predvsem, da je na voljo vsem družinam, ki potrebujejo njegovo pomoč.
 
 
Kristýna je ustanoviteljica in duša Agatinega sveta in ga usmerja. Skupaj s sestro Lucio raziskujeta češke in tuje blagovne znamke, da bi v Agatin svet vključili najboljše igre in igrače. Kajti samo igre, igrače, knjige in sestavljanke, ki jih odlikujejo koristnost za otroke, kakovost izdelave, varnost in dizajn, so lahko del Agatinega sveta. In to je svet, ki ga ustvarjajo za nas.