Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Kako pravilno nositi šolsko torbo?

Kako pravilno nositi šolsko torbo?

Nasveti za starše šolarjev 18. sep. 2022 3 minute
Tereza Kotilová
Ste veseli, ker se vam je letošnji nakup nahrbtnika tako posrečil? Upoštevali ste naše nasvete, in tako sta zadovoljna šolar in njegov hrbet. Odlično! Ne pozabite, da je poleg pravilne izbire pomembno tudi pravilno nošenje torbe ali nahrbtnika. Če otrok pet dni v tednu nepravilno nosi šolsko torbo, je le vprašanje časa, kdaj se bodo pojavile zdravstvene težave. Zato imamo nekaj osnovnih informacij o tem, kako pravilno nositi šolski nahrbtnik.

Notranja razporeditev šolske torbe

Pri izbiri šolske torbe bodite pozorni na notranji prostor. Vaš otrok mora v šolo nositi veliko pripomočkov – peresnico, knjige, zvezke, copate, prigrizke, pijačo ipd. Na prvi pogled se ne zdi, da lahko šolska torba tehta kar nekaj kilogramov. Teža nahrbtnika ne sme presegati 15 % otrokove teže. Za povprečnega prvošolca je to približno 3 kg, vendar je ta standard običajno težko doseči. V vsakem primeru preverite vsebino torbe, da otrok ne bo imel s seboj več, kot je nujno potrebno. Toda ne skrbite, ta težava je enostavno rešljiva.

Kako pravilno nositi šolski nahrbtnik? Notranja razporeditev šolske torbe

V azijskih in afriških državah je običajno, da ljudje nosijo težka bremena na glavi. To je mogoče le, če je teža tovora pravilno razporejena. Če je težišče slabo postavljeno, je hrbet v napačnem položaju. Če je težišče bremena daleč od hrbtenice, se ledveni del hrbtenice upogne bolj naprej, tj. v krivino. Prisiljeni boste premakniti težišče nazaj v položaj, ki je pravokoten na medenico, tako da se boste rahlo nagnili naprej proti uporu, kar nikakor ni dobro za hrbtne mišice. S pravilno porazdelitvijo vsebine torbe lahko preprečite asimetrično obremenitev hrbtnih mišic.

Osnovno pravilo je, da težke stvari vedno postavite najbližje hrbtu! Knjige so med najtežjimi predmeti za prvošolčke, ki jih je treba namestiti v glavni predal nahrbtnika, torej k steni hrbtnega sistema. Delovne zvezke, mape in druge pripomočke večjega formata postavite v sprednji del glavnega predala. Nekatere torbe imajo v glavnem prostoru pregrado, ki omogoča bolj organizirano razporeditev knjig in zvezkov. Za peresnico in druge manjše predmete je prostor v sprednjem žepu, ki je na sprednji strani nahrbtnika. Steklenica za pijačo pogosto poveča težo šolske torbe. Kristýna, ustanoviteljica Agatinega sveta in mati treh šoloobveznih otrok, priporoča, da starši dajo otroku v šolo prazno plastenko, da si lahko v šoli napolni vodo.

Ne podcenjujte naramnic

Naramnice so zelo pomembne zato, da ima otrok šolski nahrbtnik na hrbtu v pravem položaju. Vsekakor morajo biti nastavljive, tako da lahko dolžino naramnic prilagodite otrokovi rasti. Naramnice ne smejo biti predolge, vendar tudi ne smejo tiščati. Na splošno velja, da je dolžina hrbta idealna, če naramnica tvori enakomeren obok. Naramnice so običajno nastavljive na dveh mestih – na bokih in ramenih.

Trakovi se zategnejo navzdol, tako da se dobro prilegajo ramenom. Otroci zelo hitro rastejo, zato priporočamo, da redno preverjate dolžino naramnic. Prav tako ne pozabite preveriti njihove dolžine v različnih letnih časih, ko je treba trakove krajšati in daljšati glede na količino oblačil.

Kako pravilno nositi šolski nahrbtnik? Ne podcenjujte naramnic

 

Svojo funkcijo imajo tudi trakovi za zategovanje na vrhu naramnic. Namenjeni so temu, da se torba popolnoma prilega otrokovemu hrbtu. Torba dobro sedi na otrokovem hrbtu in ob pravilni nastavitvi ne pada z ramen. Potegnite trakove naprej, tako da je nahrbtnik navpično vzporeden s hrbtom. Tako se bo teža nahrbtnika prenesla na spodnje dele. Priporočeni kot zategovanja za pravilno namestitev nahrbtnika na hrbtu je približno 45°.


 

Prsni trak ni nepotreben

Prsni trak je pri nahrbtnikih samoumeven. To je še posebej pomembno pri majhnih otrocih, saj zagotavlja, da se torba po vsej dolžini popolnoma prilega otrokovemu hrbtu. Nahrbtnik se otroku dobro prilega in ne pada z ramen. Zapenja se z zaponko, ki jo otroci zlahka zapnejo tudi brez pomoči staršev.

Bistvena je pravilna nastavitev dolžine prsnega traku. Če ga zategnete preveč, lahko ovira dihanje, če ga zategnete premalo, pa naramnice prenesejo težo na pazduhe in zaradi pritiska se lahko pojavijo zdravstvene težave, na primer mravljinčenje prstov.

Kako pravilno nositi šolski nahrbtnik? Prsni trak ni nepotreben

 

Kako naj bo torej videti pravilno nameščena šolska torba?

Učenka na levi sliki nazorno prikazuje, kako mora šolska torba pravilno sedeti na hrbtu. Torba se popolnoma prilega hrbtenici, dolžina izbrane torbe pa ustreza razdalji med rameni in križem. Pravilno nastavljeni prsni pasovi na straneh in ramenih ter zapenjanje prsnega pasu zagotavljajo, da torba odlično sedi na hrbtu. Opazujte pokončen položaj učenke v primerjavi s sliko na desni, kjer ima učenka brado izbočeno naprej, okrogla ramena skrčena proti prsim, na hrbtu in vratu pa se ji oblikuje grba. 

Kako naj bo torej videti pravilno nameščena šolska torba?

Zdaj si lahko oddahnete, saj s tem vodnikom veste, kako mora vaš otrok pravilno nositi šolski nahrbtnik, da si hkrati ne uničuje hrbta.

Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.