Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Kako izdelati hotel za žuželke?

Kako izdelati hotel za žuželke?

Nasveti pri izbiri iger in igrač 6. apr. 2024 4 minute
Kateřina Hrubešová
Ali ste vedeli, da je na vašem vrtu veliko koristnih žuželk, ki jih potrebujete? Nekatere vrste žuželk nam ne pomagajo le pri opraševanju sadnega drevja, grmovnic in cvetja, temveč se tudi borijo proti nadležnim škodljivcem. Koristnih žuželk je v naravi vedno manj. Lahko jih rešite tako, da na svojem vrtu postavite hotel za žuželke. Žuželčji najemniki vam bodo hvaležni, vi pa boste videli, kako bo vaš vrt zacvetel. Druga prednost hišic za žuželke je možnost opazovanja žuželk. Odrasli in otroci se tako lahko naučijo veliko zanimivega o naravi in življenjskem ciklu.
Kako izdelati hotel za žuželke?

Izdelava hotela za žuželke je preprosta. Idealen material je les, kot polnilo pa lahko uporabite palice, slamo, seno ali celo stare opeke. Ne bojte se, tudi če menite, da niste ravno spretni. Izkoristite naše ustvarjalne komplete, ki vam bodo olajšali delo. 


Najprej si oglejte svoj vrt in razmislite, kam želite postaviti hiško. Kako velika je lahko? Jo želite obesiti ali raje kam postaviti? Vsekakor boste z otroki opazovali hrošče, kot so pikapolonice, tenčičarice, druge polonice, čebele samotarke, čmrlje ali rubinaste ose. Izberite tako mesto, kjer jih boste lahko opazovali, hkrati pa jim zagotovili dovolj miru.
 

Delovni postopek za izdelavo hotela za žuželke HABA

Filip in Adam sta skupaj z očetom pripravila postopek za izdelavo hišice za žuželke od nemške blagovne znamke HABA.

Kot večina nas tudi mi ne beremo veliko navodil. Enostavno je, to lahko stori vsak. Začetek ni bil popoln, zato so si fantje ogledali nekaj slik, skomignili z rameni in začeli znova. Preden začnete, torej preberite priložena navodila.

Korak 1

Pri izdelavi hišice za žuželke bomo začeli z njeno zadnjo steno, ki jo bomo izdelali iz lesene deske v obliki trikotnika. Na deski so izvrtane luknje, v katere vstavite tri zatiče (tudi trikotne oblike) z izvijačem ali akumulatorskim vrtalnikom. Vijaki so vključeni v paketu. Teh bomo prav tako potrebovali tri.

Nasvet: Če uporabljate akumulatorski vrtalnik, kot smo to storili mi, ne pritiskajte premočno na material.
 
 

Korak 2

Nato se lahko lotimo izdelave strehe iz dveh enako dolgih desk, ki ju bomo pritrdili na vsaki strani trikotne podlage. Zgornji del obeh desk je poševno odrezan, tako da se streha prilega s trikotno podlago po vsem površju. Poševni stranici tvorita vrh strehe. Desko s sliko logotipa Terra Kids položite na levo stran krmilnika, drugo desko pa postavite pod njo tako, da je poševna stranica pod njo.
 

Korak 3

Zdaj bomo naredili dno hišice za žuželke. Uporabili bomo desko dolgo 22,5 cm in široko 11,5 cm. S štirimi vijaki pritrdimo desko na dva trikotna zatiča.
 

Korak 4

Iz kovinske ploščice izdelajte majhno strešico, ki bo hišico za žuželke ščitila pred dežjem. Pripravite kovinsko ploščico s štirimi predvrtanimi luknjami. Najprej z dvema vijakoma pritrdite strešico na vrhu strehe. Material rahlo upognite, da lahko s preostalima dvema vijakoma privijete drugo stran. Na koncu odstranite zaščitno folijo s kovinske strehe.

Korak 5

Vse, kar vam preostane, je, da pritrdite palico na zadnjo stran krmilnika in jo pritrdite s štirimi vijaki. Potrebujemo dve leseni deski velikosti 20 x 4 cm. Na vsaki deski so predhodno izvrtane tri luknje. Na zadnji strani hišice za žuželke postavite deske drugo proti drugi, tako da so na hrbtni strani hišice štirje vijaki. Druga dva uporabite za pritrditev na drevo ali drugo izbrano mesto.
 

Korak 6

Zdaj je ostalo le še polnilo za hišico za žuželke. Ustvarjalni komplet Terra Kids vsebuje lesene dele z luknjami za žuželke. V tem delu sta otroka najbolj uživala. Vse lesene elemente vstavite v hišico tako, da so predhodno izvrtane luknje na odprtem sprednjem delu hišice.
 

Nasvet: Ne bojte se vključiti mlajših otrok v izdelavo hišice, saj jim zagotovo ne bo dolgčas. Leseni elementi za polnilo so pravzaprav odlično služili kot zabaven način ustvarjanja za otroke. Z njimi so gradili različne konstrukcije, kot so dimniki, hiše in stolpi.
 
Kako izdelati hišico za žuželke HABA
 
Hišica za žuželke je gotova jo lahko postavite na vrt. In opazovanje spomladanske narave se lahko začne! Upamo, da smo vas navdihnili, in veseli bomo, če nam pošljete fotografijo svoje hišice za žuželke. To pomlad ne pozabite opremiti svojih pustolovcev z nepogrešljivo opremo za preživljanje prostega časa na prostem, da bo opazovanje polnovredno.


 

Življenjska doba hišice za žuželke

Se sprašujete, kako dolgo bo takšna hišica za žuželke zdržala? Tako dolgo, kot želite. Redno preverjajte njeno stanje, da ne bo splesnela ali da je ne bodo napadli škodljivci. Približno enkrat na leto morate zamenjati polnilo. Naj vas ne skrbi, če nimate rezervnih drvc za hotel za žuželke Terra Kids. Vaša domišljija je brezmejna in hišico lahko napolnite s katerim koli naravnim materialom, ki ga najdete na sprehodu po gozdu. Storži, palice, seno, mah, vejice, žiri, prazne makovice in drugi naravni materiali bodo vašo hiško naredili edinstveno. Dobro je uporabiti tudi manjša polena, v katere lahko izvrtate tunelčke, globoke od 3 do 10 cm. Več ko je vrst polnila, več žuželk privabite. V hišico ne vstavljajte plastike in se uprite skušnjavi, da bi hišico za žuželke pobarvali ali prelakirali. To bi žuželke le odvrnilo.

 
Spletna trgovina
Deli
Kateřina Hrubešová Kateřina skrbi za Facebookovo stran Agatinega sveta in je avtorica številnih člankov na Agatinem blogu. Raziskuje lastnosti naših igrač do najmanjših podrobnosti. Svoje ugotovitve piše v rednih kolumnah, ki so del naših novičnikov.