Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Agatina in Matejeva božična zgodba: Adventni čas je tu

Agatina in Matejeva božična zgodba: Adventni čas je tu

Ideje za božična darila in ustvarjanje 13. nov. 2022 4 minute
Tereza Kotilová
Pozdravljeni starši, tukaj Agata in Matej. Adventni čas trka na naša vrata in z njim se začenjajo prave priprave na božič. Adventni koledar je pripravljen, čiščenje je nekako končano, a jutri bomo spet naredili nered in bo treba spet od začetka. Tako pač je, zato se ne obremenjujte s čiščenjem vseh drobtin in se raje osredotočite na božične okraske, ki naj bi bili pripravljeni do prve adventne nedelje. Namesto da bi se v zadnjem hipu obremenjevali in iskali božične okraske, je bolje, da začnete počasi in v tem uživate. Kaj pravite?

Vánoční příběh Agáty a Matěje: První adventní týden je tady

Originalni adventni venec

Kateri adventni venec vam je ljubši? Boste kupili že narejenega, ali vam bo kdo izdelal venec s svečami po naročilu ali pa se boste usedli z otroki in kot vsako leto ustvarili izviren adventni venec po lastni domišljiji? 
 
Pred kratkim sva s skupnega sprehoda prinesla nekaj ljubkih storžev, čudovito dišečih borovih iglic in nekaj palčk. Medtem je mama kupila 4 čudovite sveče v naravnih barvah. Ta konec tedna bova izdelala izvirni adventni venček, ki ga je navdihnila narava. To je najin letošnji načrt, zato držite pesti, da nam bo uspelo. Na katero pot se boste podali letos?


 

Ali veste, kaj pomenijo posamezne svečke na adventnem vencu?

Ne glede na to, kakšen venec boste izbrali, nas zanima, ali veste, kaj pomenijo posamezne sveče na adventnem vencu, kakšna naj bo njihova sestava in kako jih prižigamo? Midva tega nisva vedela, a po zaslugi mame in očka zdaj to veva in z veseljem vam posredujeva te zanimive informacije.
 
Prva adventna nedelja se imenuje železna nedelja. Takrat prižgemo prvo svečo na adventnem vencu. Imenuje se Upanje in simbolizira tako imenovano svečo prerokov. Je spomin na preroke, ki so napovedali Jezusovo rojstvo. Letos je prva adventna nedelja 27. novembra. Od prižiga prve sveče nadaljujemo v smeri urinega kazalca.
 
Na drugo adventno nedeljo, imenovano bronasta nedelja, prižgemo drugo svečo. To je sveča Miru in se imenuje tudi betlehemska sveča. Predstavlja ljubezen in dojenčka Jezusa v jaslih. Letos je druga adventna nedelja 4. decembra.
 
Na tretjo adventno nedeljo ali srebrno nedeljo prižgemo tretjo svečo. Imenuje se Prijateljstvo, pravimo ji  tudi pastirska sveča. Izraža veselje ob prihajajočih prazničnih trenutkih. Letos je tretja adventna nedelja 11. decembra.
 
Na četrto adventno nedeljo, ki ji pravimo tudi zlata nedelja, prižgemo zadnjo svečo. Imenujemo jo Ljubezen in verjetno je prav zato tradicionalno rožnata in edina, ki se tako razlikuje od drugih. Letos je četrta adventna nedelja 18. decembra.


In kako to poteka pri vas? Se pri vas doma že pripravljate na božič ali še niste na tej valovni dolžinil? Če še niste začeli, smo vam morda nekoliko pomagali. Ne obremenjujte se, saj je advent namenjen sprostitvi, druženju in počitku. Uživajte v njem na svoj način. In če naju želite na tej poti še naprej spremljati in uživati z nama, pridite tudi naslednji teden, ko bomo lahko skupaj napisali božične voščilnice.
 
Iz vsega srca vam iz Agatinega sveta želiva čudovit adventni čas!
Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.