Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Nasveti po metodi montessori za starost otrok od 0 do 12 mesecev: kako začeti?

Nasveti po metodi montessori za starost otrok od 0 do 12 mesecev: kako začeti?

Nasveti pri izbiri iger in igrač 15. mar. 2023 5 minut
Tereza Kotilová
M-O-N-T-E-S-S-O-R-I. Oseba, ki se še nikoli ni srečala s tem izrazom, morda najprej pomisli, da gre za neko novo izobraževalno metodo ali smer, kar je pravzaprav res. Vendar pa gre predvsem za podporo naravnemu razvoju otroka v določenih življenjskih obdobjih. Pridružite se nam, da bi izvedeli več o načelih montessori in pridobili ideje o pripomočkih, dejavnostih in organizaciji doma za različne starosti. Prvi del se osredotoča na dojenčke od rojstva do enega leta in predvsem na to, kako začeti.

Montessori za vse starosti: 0-12 mesecev

Osnovna načela montessori  

Najprej si oglejmo osnovna načela, na katerih temelji vzgoja montessori, da si boste lažje predstavljali, za kaj gre. 

  • Otroku je dovoljeno, da se prosto giblje
  • Otrok ima red in se z rituali počuti varnega.  
  • Otrok ima na voljo predmete, ki ga v tem razvojnem obdobju zanimajo in razvijajo, ni preplavljen s stvarmi. 
  • Otrokove pozornosti ne odvračamo od vsakodnevnih dejavnosti, npr. pri previjanju otroka naj bi bil otrok zavestno z nami v situaciji menjave umazane plenice za čisto (ne pa da otroka odvrnemo z igračo in na hitro zamenjamo plenico, preden opazi, kaj dejansko počnemo). 
  • Otrok se od začetka srečuje z realnimi stvarmi – pes je videti kot pes, slon je vedno le sive barve, steklo je steklo, in ne plastika. Pravzaprav moramo, če želimo pri otroku razviti občutljivost in skrb za cenjenje stvari, uporabljati prave kozarce, tiste krhke iz stekla, pri katerih skrbimo, da se ne razbijejo, in otroke nežno usmerjamo, naj ne mečejo kozarca itd. 
Montessori za vse starosti

 

Montessori v prvih tednih življenja 

Se sprašujete, kdaj začeti izvajati pristop Montessori v vašem domu? Ko otrok začne opažati nekatera orodja, ko jih začne zares opažati? Narobe! Otrok zaznava že v trebuščku pri mamici, zato ni treba odlašati. Simbiotično življenje v teoriji montessori je prvih 6-8 tednov otrokovega življenja. Imenuje se tudi četrto trimesečje. Mama in otrok v tem življenjskem obdobju najbolj potrebujeta drug drugega in skupaj oblikujeta simbiotični odnos. Zakaj? Ker je mati pravkar izgubila del svojega telesa, ki ga je nosila 9 mesecev, dojenček pa je bil pravkar "izrinjen iz doma", kjer se je počutil tako udobno in varno. Za duševno in telesno počutje matere in otroka je izredno pomembno, da sta v tem življenjskem obdobju čim več skupaj, da se postopoma spoznavata in povezujeta. Obnoviti je treba tako imenovane referenčne točke, tj. občutke, ki jih otrok pozna že iz trebuščka – slišati mora utrip materinega srca, čutiti njen vonj ali morda slišati znano glasbo.

Razvojni cilj tega življenjskega obdobja je razviti osnovno zaupanje med materjo in otrokom ter zaupanje v novo okolje. Zaupanje se vzpostavi, če so otrokove potrebe izpolnjene z ljubeznijo, prijaznostjo, pravočasno in spoštljivo. Na ta način otrok pridobi zaupanje, da je svet po zaslugi staršev varen kraj za bivanje. Počuti se zaželenega. Ta občutek varnosti ustvarja ljubeč temelj, ki bo nekoč, ko bo otrok gradil svojo osebnost, vodil v samozavesten in optimističen razvoj.  

Montessori od rojstva

Montessori metoda za otroke stare od 0 do 6 mesecev 

Temelj je, da za otroka od rojstva naprej gradimo varno in zaupno okolje, v katerem se bo dobro počutil. Pri tem vam lahko pomagajo tako imenovane "življenjski prostori", na katerih z otrokom izvajate ponavljajoče se dejavnosti. Ponavljanje je pomembno zato, ker otrok že ve, kaj se bo zgodilo v življenjskem prostoru. Vse dejavnosti izvajamo tiho, mirno in v naravnem tempu. Otroka ne odvračamo, ne preusmerjamo pozornosti drugam, vse spremljamo z besedami in melodično podobnimi stavki. Sčasoma bo otrok vedel, kaj se bo zgodilo, ko mu bomo z značilnim glasom rekli: "Zdaj pa zamenjajmo plenico". Pri tem se počuti varno. Enako bo deloval pri kopanju, ki ga vedno znova izvajamo na enak način, po osušitvi pa otroka namažemo z istim dišečim oljem. To so tako imenovani rituali, na katere se otrok navadi in z njimi pridobi občutek varnosti.  

3 priporočeni življenjski prostori:  

  • Prostor za dojenje
Ustvarite udoben kotiček predvsem zase, saj boste tu v prvih šestih mesecih z dojenčkom preživeli največ časa – priporočamo udoben stol, previjalno mizo, robčke, vodo, rožo ... Ta prostor bo pozneje zamenjal prostor za hranjenje.  
  • Prostor za počitek
To mora biti prostor brez motečih dejavnikov. Miren, tih in brez igrač, vrtiljakov, barv, nalepk ... Priporočamo uvedbo rituala pred spanjem – npr. zračenje, petje pesmi, objemanje. Zaradi tega ponavljajočega se zaporedja dogodkov otrok kmalu razume, da je čas, da gre spet spat, se umiri in se počuti varnega.
  • Prostor za dejavnosti
Tu se bo otrok igral in se učil novih stvari. Priporočamo, da ta prostor opremite z enobarvno preprogo, ki ne odvrača pozornosti, in ogledalom tik nad tlemi, v katerem otrok ne vidi le sebe, temveč ima zaradi ogledala večji pregled nad celotno sobo. Pomen ogledal za otroke od zgodnjega otroštva smo omenili v enem od naših nedavnih člankov – podrobneje si ga preberite tukaj. Otroka v ta kotiček postavimo vedno, ko je buden in ga trenutno nihče ne drži v naročju. 
 

Nasveti glede dejavnosti  

Zelo priljubljeni pripomoček montessori so posebne viseči mobili za dojenčke. Imajo preprosto obliko, so kontrastni in naj bi vzbujali pravi vtis o resničnem svetu. Najbolje je, da predstavljajo tisto, kar lahko prosto "pluje" - npr. metulje, ptice, delfine, plesalce ... Spodbujajo vid, sčasoma tudi prijem, razvijajo sluh in gibanje. Če se dojenček preneha zanimati za mobile, je čas, da ga zamenjate z drugim.

Viseči mobili

Montessori metoda za otroke stare od 6 do 9 mesecev  

Takoj ko se otrok začne malo premikati, obračati in se zanimati za okolico, pripravite košarico z 2–3 igračami na mestu za dejavnosti. Na začetku lahko začnete z eno igračo. Košarico imejte vedno na dosegu roke, da se bo otrok lahko "igral", ko ga bo to zanimalo. Ne podaljšujemo ponudbe in kadar otrok izgubi zanimanje za igračo, ga z mirnim glasom "pokličemo" nazaj in mu pokažemo, da igrača vedno sodi nazaj v košarico. In igračo pospravimo.

Red v stvareh je pri tej starosti za otroke zelo pomemben, vendar ga sami ne zmorejo vzdrževati. Zato je dobro, da je igrač manj in da imajo stalno mesto. Otrok potem lažje razume, kam stvari spadajo, in jih z veseljem vrača tja, ker ve, kam spadajo, in to lahko stori sam. 

Montessori dejavnosti 6-9 mesecev: Petit Boum

Montessori metoda za otroke stare od 9 do 12 mesecev  

Pri tej starosti se otrok začne več gibati, stati, sedeti, plezati. Zelo je dovzeten za komunikacijo. Starost 9 mesecev je precej prelomna, to je čas, ko se veliko število dojenčkov spontano odstavi in se lahko celo preseli v ločeno posteljico ali sobo. Če to velja za vas in vašega otroka, lahko to občutite tudi sami. To ni pravilo, saj je pri tej starosti prav tako pogosta ločitvena tesnoba, pri čemer je otrok pogosto v stiski in joka za mamico.  

Rutina, red, ponavljanje stvari so pri tej starosti še vedno koristni za otrokove možgane, kar vodi k otrokovi samozavesti.



Vam je bila všeč tematika montessori in naši nasveti za razvojno obdobje otrok do enega leta? Sledite nam in kmalu se lahko veselite nasvetov montessori za otroke od 1 do 1,5 leta.

Če želite za svojega otroka izbrati razvojne igre in igrače, ki spoštujejo otrokovo osebnost, izberite iz naše ponudbe iger in igrač Montessori.

Zahvaljujemo se naši vodnici Montessori Petri Jirkovski za dragocene nasvete in strokovno kontrolo tega članka.

Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.