Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Igrače tipa Montessori: Kako jih izbrati?

Igrače tipa Montessori: Kako jih izbrati?

Nasveti pri izbiri iger in igrač 13. feb. 2023 3 minute
Kristýna Křížová
Vas je nagovorila pedagogika Montessori, želite izbrati primerne igrače za svojega otroka, vendar ne veste, kako se znajti v široki ponudbi? Naši nasveti vam bodo pomagali pri izbiri igrač Montessori.

Glavna načela iger in igrač tipa Montessori

Vzgoja in pedagogika Montessori temeljita na spoštovanju otrokove osebnosti, njegovega lastnega tempa razvoja in tem, ki ga v danem trenutku privlačijo. Vzgojni pristop, ki temelji na idejah italijanske zdravnice Marie Montessori, poudarja tudi sodelovanje in spoštovanje drugih. Za resnično razumevanje teme je pomembno delati s čutili, z otrokovo lastno ustvarjalnostjo, dajati prednost naravnim materialom in v dobrem pomenu besede upoštevati preprostost obdelave igrače.

1. Razvijajmo čutno zaznavanje

Otroci od rojstva do približno šestega leta starosti zelo močno doživljajo čute. Dojenčki "okušajo" predmete, ki jih obkrožajo. Za predšolske otroke je še vedno pomembno, da s svojimi čutili preverijo, kaj odrasli pravijo. Na ta način si ustvarjajo lastne izkušnje, ki so trdni temelji, na katerih bodo pozneje gradili novo znanje in spretnosti.

Zelo zanimiva, preprosta in zabavna je igra Loto – Barve preverjene blagovne znamke didaktičnih iger Djeco, ki jo lahko obvladajo otroci od 2 let. Naloga igralca je, da na svoji kartici poišče 4 pravilne slike. Igra otroke na zabaven način uči prepoznavanja barv ter razvija njihova čutila, spomin in opažanje.

Loto - Barve

Drugi namig je lesena igra Dotakni se in najdi francoske blagovne znamke Vilac, ki je prejela nagrado Dobra igrača 2019. Igro je pri nas preizkusila češka ambasadorka Agatinega sveta in znana blogerka Lenka. Kaj o njej pravi Lenka? "Odlična igra, ki bo zabavala tako dveletnika kot odraslega (moja lastna izkušnja). Všeč mi je, da je veliko načinov igranja, tako da prvič – ne postane dolgočasna, in drugič – res je primerna za širok starostni razpon."

2. Razvijajmo ustvarjalnost, vendar ne stimulirajmo preveč dražljajev

Tudi iz lastnih izkušenj kot odrasli vemo, da ob preveliki količini spodbud ne moremo več "držati koraka". Ne zmoremo zaznati, kaj šele razumeti vsega, kar se ponuja okoli nas. Otroci so v enakem položaju kot mi, poleg tega pa intenzivneje zaznavajo številne malenkosti okoli sebe, na katere mi nismo več pozorni. Zato pristop Montessori priporoča izbiro iger in igrač, pri katerih izstopa ena ali nekaj značilnosti. Značilen primer so naravne lesene kocke, po možnosti brez barv ali le z nekaj osnovnimi barvami. Odlični so tudi leseni montažni gradniki, saj otroku omogočajo, da v celoti vključi svojo domišljijo in dolge ure sestavlja in montira različne modele.
 

Lesene kocke

Poenostavitev igrače otroku omogoča, da se osredotoči na njene prednosti in jih nato uporabi za svoj razvoj. Pri lesenih kockah, na primer, se bo otrok veliko bolj osredotočil na to, kaj in kako lahko kocke sestavi. Prednost bodo imeli njegova ustvarjalnost, domišljija in ročni stik s prijetnim materialom, kakršen je naravni les.

3. Razvijajmo samostojnost, spoštujmo otrokov tempo

Otrok se bo učil in trajno napredoval le, če bo imel čas, da dobro predela fazo, v kateri se nahaja. Prezgodnji pritisk k novim napredkom lahko sprva privede do določenih rezultatov. Vendar ti niso trajni. Otrok se bo pozneje veliko težje vrnil na točko, ki jo je po nepotrebnem preskočil. Enostavna primerjava iz šolskega sveta: ne moremo se naučiti deliti števil, ne da bi prej razumeli in se naučili množenja (poštevanke), seštevanja in odštevanja.

Vzgojitelji v centrih Montessori in starši, ki spoštujejo ta načela, zato cenijo zabavne didaktične igre francoske blagovne znamke Djeco. Za najmlajše otroke sta še posebej primerni različici Geometrijske oblike – sestavljanka in Sestavljamo oblike.

Pri teh igrah je otrokova naloga reševati prostorske uganke. Na voljo so navodila z različnimi nalogami, katerih težavnost se postopoma povečuje. Seveda boste v knjigi našli tudi rešitve. Otrok lahko tako dela v svojem tempu. Rešuje naloge, ki jih zmore, preizkuša tiste, ki so zanj nov izziv, in doseže mejo svojih trenutnih zmožnosti. Ni primerno, da ga silimo, da bi to mejo presegel, ali da mu dajati namige samo zato, da bi rešil naslednjo nalogo. Če otrok ne pride do rešitve sam, naslednjič ne bo mogel narediti koraka naprej. Ne bo ponotranjil postopka do točke, do katere smo ga pripeljali mi, starši.



Hkrati izpolnjujemo enega od glavnih stebrov vzgoje Montessori, in to je spoštljivo okolje za otrokov razvoj. Če vas zanima več informacij o pristopu Montessori in ustreznih igračah za vse starosti, si oglejte naš drugi članek na to temo.

Če želite za svojega otroka izbrati razvojne igre in igrače, ki spoštujejo otrokovo osebnost, izberite iz naše ponudbe iger in igrač tipa Montessori.

Spletna trgovina
Deli
Kristýna Křížová Kristýna je ustanoviteljica in duša Agatinega sveta in ga usmerja. Skupaj s sestro Lucio raziskujeta češke in tuje blagovne znamke, da bi v Agatin svet vključili najboljše igre in igrače. Kajti samo igre, igrače, knjige in sestavljanke, ki jih odlikujejo koristnost za otroke, kakovost izdelave, varnost in dizajn, so lahko del Agatinega sveta. In to je svet, ki ga ustvarjajo za nas.