Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Šolska torba lahko povzroči zdravstvene težave. Katere so najpogostejše napake pri nošenju?

Šolska torba lahko povzroči zdravstvene težave. Katere so najpogostejše napake pri nošenju?

Nasveti za starše šolarjev 17. sep. 2021 3 minute
Kristýna Křížová
Izbira pravega šolskega nahrbtnika ali torbe ni preprosta. Tu bolj kot kjer koli drugje velja znani češki rek: Dvakrat meri in enkrat reži! Dizajn in cena sta praviloma osnovna parametra, ki nas vodita pri izbiri. Vendar to ni dovolj. Pri izbiri šolske torbe je treba upoštevati več načel. Poleg tega se to ne konča s pravo izbiro. Prav tako je pomembno, da jo pravilno nosimo. Če otrok pet dni na teden nepravilno nosi šolsko torbo, je le vprašanje časa, kdaj se bodo pojavile zdravstvene težave.

Napačen nahrbtnik lahko povzroči bolečine v hrbtu in nogah. Manjkajoče ali neustrezno oblazinjene naramnice lahko povzročijo bolečino in obremenitev trapeznih mišic. Pomemben je tudi trebušni pas. Če ga ni v težjih nahrbtnikih, lahko pride do preobremenitve vratnih mišic in vratne hrbtenice. Posledica je bolečina glave, vratu, ramen ali predela med lopaticami. Oglejte si tri najpogostejše napake pri nošenju šolske torbe.

1. Previsoka nastavitev naramnic

Pri izbiri šolskega nahrbtnika ali torbe moramo biti pozorni na hrbtni sistem. Šolska torba se mora popolnoma prilegati hrbtu in ustrezati razdalji med rameni in križem. Nahrbtnik ne sme segati pod zadnjico. Višino nahrbtnika lahko prilagodite z naramnicami, ki morajo biti oblazinjene, njihova širina pa mora ustrezati nosilnosti nahrbtnika.

Na sliki so naramnice učenke preveč zategnjene. Šolska torba je previsoko in obremenjuje vratno hrbtenico. Naramnice, ki tiščijo v ramena, lahko povzročijo bolečine v vratni hrbtenici in upočasnijo pretok limfe. Učenka ne more prosto gibati vratu, nahrbtnik pa ovira gibanje rok nazaj. Napačno nastavljena velikost nahrbtnika lahko preobremeni mišice vzdolž hrbtenice in povzroči slabo držo.

Šolska torba mora biti nameščena na osi telesa. Ustrezna oblika in postavitev otroka prisilita, da hodi pokončno.

Previsoka nastavitev naramnic

2. Slabo porazdeljena obremenitev

Ne pozabite, da lahko slaba porazdelitev obremenitve povzroči tudi bolečine v hrbtu ali celo nepravilno ukrivljenost hrbtenice. Najbolj ogroženi so učenci med prvim in petim razredom, saj se hitreje razvijajo in rastejo. Pogosto imajo na hrbtu do šest kilogramov težak tovor. Na splošno velja, da morajo biti težki predmeti čim bližje osi, tj. otrokovemu hrbtu. Priporočljivo je, da občasno preverite vsebino šolske torbe. Otroci v svojih torbah radi pustijo igrače ali prigrizke iz prejšnjega dne.

Pri težkih bremenih je pomembno enakomerno nastaviti naramnice. Če je en pas šolske torbe krajši od drugega, je ena stran bolj obremenjena. Slaba drža lahko povzroči skoliozo, lordozo ali kifozo.  

Nahrbtnik učenke je prevelik za njeno telo, poleg tega porazdelitev obremenitve ni v težišču nahrbtnika. Dolgotrajna preobremenitev povzroči povečanje ledvene lordoze. To lahko pozneje slabo vpliva na medvretenčne ploščice ali vretenčne izrastke.

Slabo porazdeljena obremenitev

3. Ohlapne naramnice

Nahrbtnik na eni rami ali ohlapno spuščen do stegen se morda zdi trendovsko, vendar si otroci s tem povzročajo velike zdravstvene težave. Šolski nahrbtnik bi moral biti zategnjen z naramnicami k hrbtu. Ne sme odstopati, da ne obremenjuje preveč vratne in prsne hrbtenice. Preobremenitev vratne hrbtenice poveča napetost mišic v vratu, kar lahko na primer povzroči kronične glavobole. Preobremenitev prsne hrbtenice povzroči povečanje prsne kifoze. 

Na sliki je opazno, da ima učenka premalo zategnjene naramnice. Nahrbtnik se ne prilega tesno hrbtenici in prihaja do preobremenitve hrbtenice v vratnem in prsnem predelu. Učenkina brada je izbočena naprej, ramena so obrnjena proti prsim, na hrbtu in vratu pa se ji oblikuje majhna grba. To so prvi znaki okroglega hrbta ali kifoze, ki se kaže z vbočenim prsnim košem in bolečinami v hrbtu med lopaticami in prsnico. Naprej strleča brada negativno vpliva na vratno hrbtenico, s čimer so povezani glavoboli.

Za pravilno nošenje torbe preprosto uporabite zgornjo nastavitev naramnic. Z zategovanjem naramnic se torba bolje prilega hrbtenici in njeno nošenje ne povzroča slabe drže. S tem boste preprečili kasnejše težave z okroglim hrbtom, ki ga je pri otrocih zelo težko odpraviti.

Ohlapne naramnice

Spletna trgovina
Deli
Kristýna Křížová Kristýna je ustanoviteljica in duša Agatinega sveta in ga usmerja. Skupaj s sestro Lucio raziskujeta češke in tuje blagovne znamke, da bi v Agatin svet vključili najboljše igre in igrače. Kajti samo igre, igrače, knjige in sestavljanke, ki jih odlikujejo koristnost za otroke, kakovost izdelave, varnost in dizajn, so lahko del Agatinega sveta. In to je svet, ki ga ustvarjajo za nas.