Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog 10 namigov za igrive in zdrave prigrizke na izletih

10 namigov za igrive in zdrave prigrizke na izletih

Z otroki v naravo 18. sep. 2023 3 minute
Tereza Kotilová
Se z otroki odpravljate na izlet in ga želite popestriti z zdravim in igrivim prigrizkom? Poiščite navdih za hranilno bogate, a ustvarjalne prigrizke, ki vam bodo dali pravo energijo na vsakem izletu in poskrbeli za zabavo otrok.

10 namigov za igrive in zdrave prigrizke na izletih

1. Zdravi in okusni sendviči

Predvidevamo, da bodo sendviči na tisoč načinov verjetno najpogostejši prigrizek, ki ga boste pripravili otrokom. In jasno nam je, da boste pri njih vztrajali še naprej, saj so enostavni in jih imajo otroci radi. Vendar pa se lahko pri tem tudi veliko zabavate. Pozabite na dolgočasen zavitek z maslom in šunko. Uporabite lahko beli ali črni toast, pšenične tortilje ali celo okrogle bagle z luknjo. Kaj pa damo noter? Šunka, sir, solata – klasika, ki nikoli ne zastara. Vendar je na trgu veliko vrst sira in tudi solat. Ste že poskusili solato iz blitve, ki bi lahko vaše otroke zabavala ne le zaradi prijetnega okusa, temveč tudi zaradi nenavadnega videza v primerjavi z navadno solato? Kaj pa, če bi poskusili sladko-slano različico sendviča z arašidovim maslom in banano? Ne glede na to, ali je sendvič slan ali sladek, ga lahko tudi spečete, da bo hrustljav in se bo bolje držal skupaj.

Priročna kvadratna ali pravokotna škatla za prigrizke je kot nalašč za pakiranje sendvičev.
 
10 tipů na hravé a zdravé svačiny do školy: Chutné sendviče


 

2. Humus in narezana zelenjava

Stročnice vsebujejo zelo pomembna hranila za vse nas in pri otrocih niso tako priljubljene, zato moramo poiskati različice, ki so za otroke zanimive in okusne. Kakovosten humus lahko danes najdete v vsaki trgovini, lahko pa ga pripravite tudi sami doma in ga vsakič oplemenitite z drugimi začimbami, da ne ujamete v stereotipe. Zelenjavne palčke so lahko prav tako raznolike – enkrat narežite sočno korenje, bučke in zeleno, drugič za spremembo izberite kumare in papriko vseh barv. Igriv in barvit prigrizek je tukaj. S humusom se dobro ujameta tudi ledena solata ali češnjev paradižnik.



Za tovrstne otroške prigrizke se odlično obnese priročna škatla za ločevanje prigrizkov, v kateri so zelenjavne palčke ločene od omake.


 

3. Sir cottage in hrustljavi kruhki

Sir cottage je bogat vir beljakovin, hrustljavi kruhki pa so bogat vir vlaknin. Hrustljavi kruhki so danes na voljo v različnih izvedbah in oblikah, otroci pa obožujejo njihovo hrustljavost. Lahko pa poskusite te hrustljave kruhke pripraviti tudi sami doma. Sirček  lahko vsakič drugače začinite in tako ustvarite okusen namaz. Temu prigrizku lahko dodamo poljubno zelenjavo ali sadje. Uporabite lahko tudi narezano zelenjavo kot v humusu.
 
10 tipů na hravé a zdravé svačiny do školy: Cottage a knackebrot
 

4. Jabolko z maslom iz oreščkov

Izberite sočno jabolko in ga narežite na krhlje. V drugi del škatle dajte izbrano maslo iz oreščkov po lastnem izboru – na voljo je veliko možnosti, na primer arašidovo, mandljevo, pistacijevo  ali iz indijskih oreščkov. Da bodo nekateri dnevi bolj zanimivi, lahko jabolko povaljate v kokosu. S tem prigrizkom bodo vaši otroci hkrati dobili dober odmerek vitaminov in beljakovin.
 
10 tipů na hravé a zdravé svačiny nejen do školy
 

5. Domača sladica iz skute

Za ta zelo okusen prigrizek potrebujete le dve osnovni sestavini, in sicer skuto in smetano za stepanje. Smetano stepite in jo nato zmešajte skupaj s skuto. Okus spreminjajte glede na sezono sadja in svoj okus. Priporočamo kakav, jagode ali morda banano. Če domačo skutno sladico pustite v hladilniku do naslednjega dne, bo še boljši in prijetnom puhast. Okrasite ga lahko z drobnim jagodičevjem, različnimi semeni in oreščki. Videli boste, da ga bodo vaši otroci vzljubili in ga redno zahtevali tudi sami.
 
Domača skutna sladica
 

6. Sadje in oreščki

Hvaležni prigrizek, ki ga lahko vsak dan spreminjate in tako ustvarite zabavne in okusne mešanice. Sadje obogati organizem malih izletnikov z veliko vitamini, oreščki pa zagotavljajo zdrave maščobe, beljakovine in vlaknine.
 

7. Kefirjev smoothie

Vzemite kefir ali pinjenec in ga zmešajte s sezonskim sadjem. Dodajte nekaj semen, oreščkov ali špinače. Tako dobite okusen smoothie, poln probiotikov in vitamina D, ki je zelo pomemben za odpornost vaših otrok.

Za kefirjev smoothie lahko uporabite priročno stekleničko iz nerjavnega jekla, iz katere je enostavno piti.
 Bidon Klean Kanteen iz nerjavnega jekla


 

8. Chia puding

Zmešajte mleko sli njegov nadomestek z žlico semen chia in pustite v hladilniku čez noč. Semena chia bodo lepo vpila tekočino, sestavine pa bodo postale kompakten puding. Tega lahko nato okusite s sadjem, marmelado ali morda medom in ponovno z oreščki. Ali poznate chia puding s kokosovim mlekom? Vsekakor ga morate poskusiti.

Chia puding
  

9. Domače ovsene ploščice

Zmešajte ovsene kosmiče, kefir in vse, kar najdete doma in bo vašemu šolarju všeč. Na primer liofilizirano sadje, oreščke ali različna semena. Priskrbite si modelčke za ploščice ali pa pekač obložite s papirjem za peko in pecite približno pol ure. Če ste zmes dali v modelčke, jih samo preklopite, če ste uporabili večji pekač, pa ploščice razrežite. Uporabite lahko tudi modelčke za piškote, da oblikujete različne oblike.

Domače ovsene palčke
 

10. Kreativni vaflji

Naš zadnji nasvet za igriv in zdrav otroški prigrizek so tradicionalni, a zelo priljubljeni vaflji. Poskusite zmleti ovsene kosmiče namesto navadne bele moke in uporabiti kefir namesto mleka. Probiotiki imajo pri tem pomembno vlogo. Tudi s takih prigrizkom za otroke lahko zelo lepo ustvarjamo. Ste že poskusili tetris iz posameznih kosov vafljev? Da ne? Potem to storite že jutri in preverite, kaj bo na takšno presenečenje rekel vaš sladokusec.
 
10 namigov za igrive in zdrave prigrizke na izletih: Kreativni vaflji
 
Kaj pravite na naše namige za prigrizke za otroke? Jih poznate ali pa ste presenečeni in veseli, da boste spet poskusili nekaj novega, kar vam bo popestrilo potovanje? Ne pozabite si priskrbeti igrive škatle za prigrizke in priročne stekleničke, morda z veselim potiskom, da bo celotna malica za vašega otroka zelo zabavna.
Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.