Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Ideje za igre in igrače za otroke od 9 let

Ideje za igre in igrače za otroke od 9 let

Nasveti pri izbiri iger in igrač 3. sep. 2023 4 minute
Tereza Kotilová
Ustvarjalno in pametno igranje je tisto, kar potrebujejo večji otroci, stari okoli 10 let. Po eni strani se še vedno želijo igrati, hkrati pa imajo že veliko usvojenih spretnosti in pridobljenega znanja. Pokazali vam bomo izvirne ideje za pametne igre in igrače, ki bodo zadovoljile interese otrok v tej starosti in jih na igriv način razvijala naprej.

Ideje za igre in igrače za otroke od 9 let

Ustvarjalno igranje

Zanimanja starejših, šoloobveznih otrok, starih okoli 10 let, so običajno zelo raznolika. Starši vedno težje razmišljamo o igrah in igračah, ki bi jih pritegnile in hkrati razvijale. To je lažje, če otroke pozorno poslušate.
 
"Za vse naše pubertetnice v družini smo pred kratkim nabavili kar 4 komplete Mapedovih umetniških potrebščin. Vse so bile tega zelo vesele. Lepo skrbijo za barvice, flomastre in linerje, vse pospravijo v originalno embalažo," pravi Kristýna, kaj je priljubljeno v družinah obeh sester ustanoviteljic Agatinega sveta. Boste letos poskusili z likovnim kompletom tudi vi?
 
Ideje za igrače za otroke od 9 let - Ustvarjalno igranje

Otrokom, ki jih bolj kot risanje veseli izdelovanje, lahko izberete enega od kompletov za ustvarjanje. Pri dekletih pogosto vodita izdelovanje nakita in šivanje punčk ali živali. Pravzaprav je šivanje zelo pogosta in priljubljena tehnika. Vsak od nas se zagotovo spominja šivanih punčk iz otroštva. Seznanite svoje otroke s tehnikami šivanja in preizkusite izvirne kreativne komplete za šivanje. Ustvarite prikupnega robota ali muco.


 

Spoznavanje skozi igro

Večina učencev na nižji stopnji ima jasna zanimanja. Nekatere privlači znanost, druge narava, vesolje ali računalniki. Vloga nas staršev je, da otroke podpiramo pri njihovih interesih, saj se pri tej starosti še vedno lahko oblikuje njihov odnos do znanja. Pozneje bo to eden od ključnih dejavnikov, da bodo otroci lahko svoje življenje obrnili v smer, ki jim ustreza.

Zato je dobro, da se pod drevescem znajde tudi kakšen eksperimentalni komplet. Med najbolj priljubljenimi so igrače 4M. Te eksperimentalne igre ponujajo veliko ustvarjalnosti, pri kateri se otroci učijo skozi igro in se hkrati zabavajo.

Imate doma malega tehnika? Povedali vam bomo, kaj ga bo zares razveselilo. Merkurjevi gradniki je češka kovinska montažna sestavljanka, kjer so posamezni deli med seboj pritrjeni z vijaki in maticami. Iz kompleta Merkur lahko sestavite skoraj vse – avtomobile, motorna kolesa, vesoljske rakete, letala, pa tudi hiše ali mline na veter. Med izdelavo kovinskih modelov bodo otroci preizkusili svoje tehnično razmišljanje in ročne spretnosti.

Igramo se skupaj

Najboljši način preživljanja časa z otroki so družabne igre. Starost otrok okoli 10 let je neverjetna, ker kljub temu, da so že veliki in spretni, še vedno radi preživljajo svoj čas skupaj z družino. Izberite namizno igro, ki bo zabavala otroke in vas. V ponudbi je veliko iger, priporočamo, da jih izberete glede na to, kaj jih trenutno zanima in v čem uživajo, ter glede na priporočeno starost.

Če iščete zabavno igro, v kateri sta strategija in načrtovanje bistvenega pomena, je igra Kokosi in opice prav za vas. Katera opičja druščina bo najbolje organizirana in bo zbrala največ kokosov, hkrati pa pregnala sovražne opice pred prihodom tigra? 

Še ena odlična taktična igra je Twisty, ki je prejela nagrado EDUCAFLIP AWARD 2019 – za igre z visokim izobraževalnim potencialom.

Imate raje igre s sestavljankami? Potem je SmartGames – Dragon Inferno prava za vas. Cilj je zgraditi največje kraljestvo v dolini zmajev. Vendar bodite previdni. Zmaji, ki bruhajo ogenj, lahko vaše kraljestvo požgejo do tal. Uporabite zmajev pekel proti soigralcu in ustvarite svoje največje kraljestvo. Zgradite in ubranite svoje kraljestvo ali pa pogorite v plamenih!

Priljubljena igra: Honga

Imate doma navdušenega zabavljača in čarovnika? Zanj izberite čudovit komplet 20 čarobnih trikov. Naučiti se čarovnije in jo izvajati za druge ni tako preprosto, kot se zdi. Ne zahteva le spretnosti pri izvajanju čarovnij, temveč tudi sposobnost komuniciranja z občinstvom, ki ga mora očarati in obdržati njegovo pozornost. Sama izvedba čarovnije prinaša celotni družini lepe in zabavne trenutke, otroci pa "subtilno" razvijajo tudi svoje predstavitvene sposobnosti, ki jih bodo nekoč zagotovo potrebovali.
 

Katero od naših idej glede iger in igrač bo všeč vašim otrokom?
Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.