Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Igriva priprava na vstop v 1. razred osnovne šole

Igriva priprava na vstop v 1. razred osnovne šole

Nasveti za starše šolarjev 15. mar. 2024 2 minuti
Tereza Kotilová
Poiščite navdih v naših namigih, kako predšolskega otroka na igriv način pripraviti na vstop v prvi razred.

Igriva priprava na vstop v 1. razred osnovne šole
 

1. Pripravite otroka na samostojnost in odgovornost

Vstop v 1. razred je za otroka velika prelomnica. Čeprav so učiteljice običajno prijazne in prijetne, bo otrok nedvomno občutil veliko spremembo. V šoli se bo od njega pričakovalo, da bo samostojen in odgovoren za svoje stvari in naloge. Otroka na to novo obdobje pripravite postopoma. Dajte mu manjše naloge, ki naj jih opravi doma ali na izletih. Dovolite mu, da za izlet ali počitnice spakira nahrbtnik s svojimi stvarmi. Prosite ga, naj gre v znanem kraju kupit kakšno malenkost (vstopnico, pecivo ...). Predšolski otrok lahko poskusi tudi posredovati preprosta sporočila sosedom v hiši.

Z igro lahko spodbujate njegovo obzirno vedenje v kolektivu otrok in njegovo varnost v novem, bolj samostojnem življenju.

2. Sprostite zapestje – grafomotorika

Tudi v digitalni dobi je pomembno, da imajo otroci ob vstopu v šolo sproščena in razgibana zapestja. Skupaj z dobrim prijemom rok bo to vplivalo na to, kako bo prvošolcu šlo pisanje in s tem na splošno počutje v 1. razredu. Uporabite preproste in zabavne grafomotorične vaje, ki bodo njegovo roko dobro pripravile na pisanje. Bodite pozorni tudi na prijem svinčnika ali barvice in ustrezen pritisk.

AGATIN NAMIG: Prenesite si brezplačne grafomotorične pobarvanke za predšolske otroke.

Igriva priprava na vstop v 1. razred osnovne šole

3. Razvijajte govor, besedišče in izgovarjavo

Pravilna izgovarjava in bogat besedni zaklad sta neločljivo povezana. Veliko "pogovornih iger " je odličnih za to. Po potrebi za razvijanje govora, besedišča in pravilne izgovarjave uporabite logopedske knjige ali igrive interaktivne knjige, ob katerih pa otrok zagotovo ne bo imel občutka, da se česa "uči".

4. Podprite otrokovo splošno razgledanost

Igrajte igre, ki se osredotočajo na bogatenje razgledanosti. V okviru igre se boste skupaj naravno pogovarjali, izboljšali izgovarjavo in razvijali splošno razgledanost. To bo nato vašemu otroku v veliko pomoč v prvem letu šolanja.


Vas zanima več? Preberite še več zanimivih člankov o pripravah na prvi razred. Že veste, kaj kupiti za svojega bodočega prvošolčka – torbo ali nahrbtnik?

Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.