Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Izbiramo prve otroške knjigice in zgibanke za najmanjše

Izbiramo prve otroške knjigice in zgibanke za najmanjše

Nasveti pri izbiri iger in igrač 28. feb. 2024 2 minuti
Tereza Kotilová
Izbirate prvo otroško knjigo in ne veste, katero bi kupili? Pravilno izbrana knjigica je zelo pomembna za razvoj otrokovih sposobnosti in spretnosti. Oglejte si naše nasvete za nakup črno-belih knjigic za dojenčke, praktičnih knjigic iz blaga in drugih otroških knjig, ki vam bodo polepšale dan.

Tekstilne knjižice za najmanjše


Ali veste, kako se pri dojenčkih razvija vid?

Ali ste vedeli, da je vid po rojstvu otroka najmanj razvit čut? Na začetku lahko razlikujejo le med svetlobo in temo. Po nekaj dneh začne zaznavati predmete v svoji neposredni bližini na razdalji 25 centimetrov. Vendar je slika še vedno precej nejasna. Šele po šestih tednih začne prepoznavati prve osnovne oblike. Če se z njim pogovarjate in mu nekaj pokažete, bo obračal za vami glavo in tudi zaznaval. V tej starosti se otrok dobro odziva na izrazite barve, kot sta rdeča ali oranžna, zlasti v kontrastu s črno ali belo. V tretjem mesecu življenja začne zaznavati in si zapomniti obraze, ki jih vidi najpogosteje, torej obraze mame, očka in drugih bližnjih, ki jih redno videva. V naslednjih nekaj mesecih se vid zelo razvije. Približno po pol leta lahko otrok ostri na poljubno razdaljo in gleda v vse smeri, vendar se šele okoli šestega leta starosti približa ravni vida odraslih. Razvoj vida je dolgotrajen, zato ga je dobro spodbujati že od zgodnjega otroštva..
 
Tekstilne knjižice za najmanjše
 

Knjigice iz blaga

Tekstilna knjiga je idealna kot prva knjiga za dojenčka. Takšno knjigo bo otrok lahko dobro prijel v roke in ga ne bo poškodovala, če mu med ležanjem na hrbtu pade iz rok. Poleg tega so danes te knjigicee obogatene z različnimi drugimi otipnimi ali ropotajočimi elementi, ki še bolj spodbujajo otrokovo zanimanje. Tako majhen dojenček bo knjigico tudi precej sesal, zato je dobro, da jo lahko preprosto umijete ali operete in ji povrnete čistočo.


 

Črno-bele knjižice

Črno-bele zgibanke so popolna prva knjigica za dojenčke, ne glede na to, ali gre za knjigico v trdi ali mehki obliki. Pogosto so te črno-bele zgibanke dopolnjene z eno dodatno izrazito barvo – rdečo, oranžno, rumeno, modro ali zeleno –, ki jo dojenčki dobro zaznavajo, zato je knjiga zanje še bolj zanimiva.


 

Zvočne knjižice

Dober nasvet so zvočne knjižice, ki bodo zabavale skoraj vsakega otroka. Obstaja veliko različic, od tistih, kjer se ob pritisku na gumb sliši zvok upodobljene živali, do tistih, ki predvajajo celotne pesmi ali melodijo, do tistih, ki imajo vgrajene klavirje ali mehanizme, ki proizvajajo različne zvoke. Te otroške knjižice z zvoki so tako odlične za razvijanje ne le vida, temveč tudi dotika in sluha.
 

Otipne knjižice

Še en način za zabavo malčkov so otipne knjižice, kjer so na straneh uporabljeni različni materiali, ki spodbujajo čut za dotik in vabijo otroške prstke, da se teh mest še bolj dotaknejo in jih otipajo.
 

Knjigice za vodo

Zanimanje otrok za knjige lahko spodbujate tudi v kadi, in sicer s knjigicami za vodo. Teh knjigic voda ne moti, nasprotno, nekaterim čarobnim knjigicam voda koristi in šele po stiku z njo odkrijejo svojo pravo zgodbo.

Knjigice za vodo


Knjižice z gibljivimi prvinami

Ko dojenček malo zraste v malčka, lahko pokaže zanimanje za bolj barvite in zabavne knjige. Naš nasvet so vsekakor knjigice z gibljivimi elementi, pri katerih se slika med premikanjem spreminja, kar bo otroka pritegnilo.


 
Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.