Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Črno-bele igrače: Kako pravilno stimulirati otrokov vid?

Črno-bele igrače: Kako pravilno stimulirati otrokov vid?

Nasveti pri izbiri iger in igrač 18. jan. 2024 2 minuti
Tereza Kotilová
Vid je za človeka eden najpomembnejših čutov, ki se postopoma razvija in spreminja. Z očmi perfektno spoznavamo svet okoli sebe. Zaznavamo svetlobo, barve, oblike in še veliko več. Že od rojstva lahko podpiramo pravilen razvoj vida. Prve igrače naj bodo takšne, ki otroku zaradi svojih kontrastnih barv ponujajo prave vizualne dražljaje.
Črno-bele igrače: Kako pravilno stimulirati otrokov vid?
 

Vid novorojenčka

Oko se začenja razvijati že v prenatalnem obdobju. Novorojenček v življenje vstopi z delujočim vidom, vendar slednji še ni popolnoma razvit. Prepozna le svetlobo in temo; vid je občutljiv na močno svetlobo. »Po rojstvu lahko dojenčki po svoji volji nadzorujejo le očesne mišice, druga gibanja sprva nadzirajo prirojeni refleksi. V prvih šestih mesecih novorojenčki vidijo približno 10 % tega, kar vidi odrasla oseba. Ljudi in predmete prepozna le do razdalje 25–30 cm, vse vidi v sivih odtenkih. Na večji razdalji vidi vse zamegljeno. Otrokov vid se razvija postopoma, še zlasti osrednja ostrina vida, tako imenovana rumena pega (namesto najostrejšega vida), prostorski, periferni in barvni vid,« pravi Petra Andělová iz Horusoptika.

Zato je zelo pomembno, da že od rojstva spodbujamo otrokov vid. V veliko pomoč so črno-bele kontrastne igrače. »Če otrokov vid dobro stimuliramo, otrok fiksira svoj pogled na eno mesto in tako zagotavlja razvoj obeh rumenih pik na istih mestih na obeh očeh. Tako zagotovimo simetričen položaj oči in pomagamo preprečevati škiljenje,« dodaja Petra.

Priporočljivo je opazovati razvoj otrokovega vida.  Opazujte, kako vaš otrok sledi igrači. Ali med opazovanjem nagne glavo, zapre eno oko ali pogleda samo z enim očesom. Sodelovanje obeh oči in rok je zelo pomembno, ne podcenjujte te problematike in podprite razvoj otrokovega vida.

Zakaj spodbujati otrokov vid?

Vsak zdrav otrok vidi kot odrasla oseba šele okoli enega leta starosti. Morda se sprašujete, zakaj je pravzaprav pomembno spodbujati otrokov vid, če bo sposobnost vida pridobil naravno. Vizualni dražljaji nimajo pozitivnega vpliva le na vid, temveč tudi na razvoj možganskih celic. Prva tri leta otrokovega življenja so ključna, saj je takrat sposoben sprejeti velik spekter dražljajev. In na nas starših je, da dejavno podpiramo ta razvoj.

Črno-bele kontrastne igrače za dojenčke

Priporočljivo je skrbno izbrati prve igrače. Pomembno je, da izpolnjujejo varnostna merila in da nudijo vizualne dražljaje. Otrokovo pozornost pritegnejo kontrastne igrače, zlasti črno-bele. Otrok ne potrebuje preveč navdušenja, posamezne igrače jim ponujajte postopoma.  Dovolite, da igračo temeljito razišče in ko ga ne bo zanimala več, mu ponudite drugo. Zelo dobro so se izkazale igračke blagovne znamke Mom’s Care. Te tekstilne igrače ne združujejo le odlične kakovosti in edinstvenega dizajna, temveč pomagajo pri razvoju osnovnih čutov in drobne motorike otroka. Da je kakovost ključna vrednota, pričajo tudi številne pomembne nagrade.

Kontrastne igrače: Kako pravilno stimulirati otrokov vid?

Zbirka igrač Mom's Care bo resnično razveselila vsakega dojenčka! Kombinacija edinstvenega dizajna in prijetnega materiala ustvarja izvirne igrače za najmlajše otroke. Prva igrača je lahko prikupna ninica za posteljico,  ki bo vašemu otroku dobra spremljevalka med spanjem in drugje. Priljubljena je tudi prva knjiga - zloženka z živalmi, ki skriva visoko kontrastne črno-bele slike in nekaj zabavnih elementov, kot npr. nerazbitno ogledalo, šumeč material. Obešalna spirala je prijetna viseča igrača za otroški voziček, avtosedež ali otroško posteljico. Spiralo preprosto ovijete in pustite otroku, da jo opazuje pod svojim zornim kotom. Nihajoča igrača bodisi otroka očara ali pa ga zaziba v miren spanec.


Ne glede na to, ali boste izbrali črno-belo tekstilno igračo ali kontrastno otroško zgibanko, boste ravnali dobro in podprli naravni razvoj svojega otroka.

Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.