Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Razvoj grafomotorike: 1. del – Groba motorika

Razvoj grafomotorike: 1. del – Groba motorika

Nasveti strokovnjakov 24. jul. 2021 3 minute
Tereza Chaloupková
Grafomotorika je beseda, ob kateri se večini staršev in učiteljev, ko jo slišijo, od groze naježijo lasje. Gre za sklop psihomotoričnih dejavnosti, ki se kažejo pri risanju in pozneje pisanju. In da se te besede ne bi ustrašili, smo pripravili serijo, v kateri bomo podrobneje razložili, kaj so grafomotorične spretnosti, in njihov razvoj razdelili na 3 obdobja otrokovega življenja, s katerimi so tesno povezani njeni 3 stebri.
Razvoj grafomotorike: 1. del – Groba motorika
 
Ko govorimo o grafomotoričnih spretnostih, je pomembno omeniti 3 stebre, ki so tesno povezani z razvojem grafomotoričnih spretnosti in gredo z roko v roki z njimi. Te 3 stebre bomo po vrsti predstavili v 3 delih grafomotorične serije glede na starost otroka, ko se ta motorična spretnost razvija. Danes bomo začeli s prvim delom.


Groba motorika in otroci, mlajši od 3 let

Prvi od stebrov grafomotorike je GROBA MOTORIKA – njen cilj je, da otrok začne dojemati svoje telo kot del sebe, ga nadzorovati in se tudi nauči pravilno držati telo, saj je to pozneje osnova za pravilno sedenje med pisanjem. Razvoj grobe motorike mora biti za vsakega otroka naraven, zato je zelo zaželeno, da otroci čim več časa preživijo v gibanju in na prostem, v naravi.


Katere dejavnosti razvijajo grobo motoriko?

  • Plazenje, plezanje, prevračanje, raznoliko gibanje na igralih
  • Tek (slalom)
  • Skakanje, preskakovanje
  • Ravnotežje
  • Igre z žogo
  • Vaje za roke in noge (s šali, trakom)
Prvi poskusi, da bi nekaj zapisali na papir ali kamor koli drugam, se lahko pojavijo že pred dopolnjenim 1. letom. Otroci imajo navadno dlančni prijem, za katerega je najprimernejši pripomoček barvna žoga iz SES.
 
Razvoj grafotorike - Barvna kroglica blagovne znamke SES

 
Kasneje pride na vrsto dlančni prijem s palcem zgoraj ali spodaj, vendar so vsi prijemi naključni in otroci veliko eksperimentirajo. Današnje tržišče ponuja vrsto pripomočkov, ki že od zgodnjega otroštva spodbujajo razvoj dobrega prijema, tako da se starši lahko izognejo slabo usidranemu prijemu. Ti pripomočki so Pelikanove voščenke, risalne kroglice na vrvici ali cvetlične voščenke Djeco.



Otroci v tem času ne smejo biti omejeni s prostorom, zato je idealno risati na velike površine, na primer na ovojni papir. Če bi omenili prve oblike, po katerih otroci rišejo, so to navpične črte (najbolje narisane od zgoraj navzdol), vodoravne črte (najbolje narisane od leve proti desni) in krogi. Preizkusite spodnja gradiva, na katerih bo vaš mali ustvarjalec lahko vadil.
 
Grafomotorični trening - poskusite ga z Agato

NAMIG za konec! Pomembna točka za grafomotorične spretnosti v tem času je prehranjevanje z žlico!

Vas je 1. del o razvoju grafomotorike pri otrocih, mlajših od 3 let, navdušil? Potem si oglejte 2. del serije o grafomotoriki, v katerem obravnavamo razvoj fine motorike pri otrocih, starih od 3 do 6 let.