Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Spoznajte naš projekt Agata pomaga

Spoznajte naš projekt Agata pomaga

8. nov. 2023 2 minuti
Tereza Kotilová
Spoznajte naš projekt Agata pomaga ali kako pomagajo igre in igrače iz lanskoletne dobrodelne zbirke.


Lani smo skupaj z našimi strankami v okviru projekta Agata pomaga (naš dobrodelni projekt "na domačem terenu", s katerim vsako leto pomagamo organizaciji, ki podpira prikrajšane otroke) zbrali in podarili več kot 100 različnih iger in igrač v skupni vrednosti 2.873  Društvu za zgodnjo oskrbo (Společnost pro ranou péči). Njegovi svetovalci jih vsakodnevno uporabljajo pri svojem delu z otroki z vidnimi, telesnimi ali duševnimi motnjami, ki jih redno obiskujejo na domu. Poleg igrač smo Društvu za zgodnjo oskrbo podarili donacijo v višini 8.821 , s katero smo pokrili stroške več kot 100 obiskov družin otrok na domu.

„Motivacijski pripomočki so nepogrešljivi pri delu svetovalca za zgodnjo obravnavo, uporabljamo jih na vsakem posvetu z družino. Staršem pokažemo, kako lahko z igro ciljno razvijajo svoje otroke, tj. vsaka igra ima določen namen: spodbujanje vida in drugih čutil, razvijanje fine motorike in koordinacije oko‒roka ter drugih spretnosti. Hkrati starše vključujemo v spodbujanje otrok, tako da lahko sodelujejo pri otrokovem napredku, kar jim zelo pomaga,“ pravi Irena Jelínková iz Društva za zgodnjo oskrbo.


Podrobneje si oglejte komentarje neposredno od Irene Jelínkove o tem, kako pomagajo podarjene igre.
 
Gospod Medenjaček Oskar in Njegova Cimetka
gro z medenjaki smo uporabili za vadbo več spretnosti, s katerimi smo razvijali tako vid kot psihomotorične sposobnosti: konkretno smo vadili fino motoriko in rokovanje s predmeti pod vizualnim nadzorom, orientacijo na površini in v detajlih, orientacijo po telesu in ocenjevanje razdalje In seveda je bilo zelo zabavno in okraševanje medenjakov nam pride prav, saj božič kmalu prihaja 😊.“

Lesena motorična miza z dejavnostmi in magnetno tablo ter trislojna sestavljanka Prebivalci drevesa
"Pri otrocih, ki imajo težave z vidom, se lahko razvije napačno dojemanje globine predmeta. To je dobro upoštevati in to zaznavanje trenirati z uporabo različnih sestavljank, da se otrok zave možne globine predmeta. Hkrati s tem treniramo svoj vid in fino motoriko."
 
Sestavljanka HEADU: Povezava
„Na slikah vidite štiriletno Markétko z našo svetovalko Jano. Na svetovanju sta veliko naredili. Magnetno sestavljanko sta sestavili po svoji domišljiji, se naučili zaznavati in razlikovati podrobnosti, razvijali sta logično mišljenje, opazovanje in besedni zaklad. Enostavno sta imeli polne roke dela, najpomembneje pa je, da je Markétka uživala in se še vedno naučila kaj novega. Razvijanje otrok skozi igro je naravno in zabavno. Po vaši zaslugi lahko otroci odkrivajo svet in spodbujajo svoje sposobnosti, da bodo lahko čim več naredili sami."

Spoznajte náš projekt Agáta pomáha bližšie
 

Kaj počne Društvo za zgodnjo oskrbo (Společnost pro ranou péči)

„Vsako leto se na Češkem rodi približno 8.500 otrok s posebnimi potrebami ali tveganjem v razvoju. Staršem se svet obrne na glavo, zato je izjemno pomembno, da v tem težkem položaju ne ostanejo brez pomoči. Njihovo vodilo je lahko zgodnja oskrba, ki kot storitev pomoči nadgrajuje delo zdravnikov in podpira družine z otroki do sedmega leta starosti. Svetovalci za zgodnje otroštvo redno obiskujejo domove družin na strokovnih posvetovanjih ter delajo tako z otroki kot s starši. Starše učijo, kako pravilno spodbujati otroka, ter jim nudijo vsestranske nasvete in podporo v težavnih situacijah. Zgodnja strokovna pomoč na začetku življenja lahko bistveno izboljša kakovost življenja otrok s posebnimi potrebami in njihove celotne družine v prihodnosti.“

Društvo za zgodnjo oskrbo skrbi za več kot 900 družin po vsej Češki. Njegovi svetovalci spremljajo družine otrok z vidnimi, telesnimi, duševnimi ali kombiniranimi motnjami v 10 okrožjih na Češkem. Več informacij najdete na spletni strani www.ranapece.cz.
 
Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.