Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Ergobag: Šolski nahrbtniki izdelani iz plastenk

Ergobag: Šolski nahrbtniki izdelani iz plastenk

Nasveti za starše šolarjev 21. apr. 2023 3 minute
Tereza Kotilová
Tudi tisti, ki imajo raje okolju prijazen pristop k življenju, bodo med šolskimi torbami našli nekaj zase. Ali ste vedeli, da so šolski nahrbtniki nemške blagovne znamke Ergobag zdravju prijazni in 100-odstotno izdelani z recikliranjem plastenk PET? Predelava plastičnih odpadkov v nov izdelek pozitivno prispeva k varstvu okolja. Če pri izbiri šolskega nahrbtnika ne razmišljate le o otrokovem zdravju, temveč tudi o okolju, je vaša izbira jasna.

Nemška blagovna znamka Ergobag je bila ustanovljena leta 2009 in je kmalu postala zelo priljubljena na domačem trgu. Postopoma je prodrla v številne evropske države, med drugim na Češko, kjer ji gre zelo dobro. Uspeh blagovne znamke ni le posledica kakovosti šolskih torb, temveč tudi dejstva, da so ustvarjene na podlagi prijaznosti do okolja.

Ergobag: Šolski nahrbtniki izdelani iz plastenk

Trajnostnost je za Ergobag več kot le beseda

Kaj se dejansko zgodi s praznimi plastenkami PET? V Nemčiji brezhibno deluje depozitni sistem za plastenke PET. Ljudje v trgovine vračajo prazne plastenke PET, ki se nato zdrobijo in predelajo. Vendar pa v državah brez depozitnega sistema več kot polovica vse plastike konča na ulicah ali celo v morju! Podjetje Ergobag zelo skrbi za okolje, zato odgovorno pristopa k njegovemu varovanju. Pri izdelavi šolskih nahrbtnikov uporabljajo samo materiale iz recikliranih plastenk PET.  

Ergobag: Šolski nahrbtniki izdelani iz plastenkVir: Fotografije od uporabnika Lucien Wanda iz storitev Pexels
 

Sprememba steklenic PET v šolski nahrbtnik Ergobag

Sprememba steklenic PET v šolski nahrbtnik Ergobag

1. Ločevanje in recikliranje plastenk PET

Prazne plastenke PET se ločujejo in odpeljejo na sortirnico, kjer se plastika še bolj natančno ločuje. Pri recikliranju in nadaljnji predelavi se plastika razvršča po barvi. Prozorne plastenke PET se pošljejo v recikliranje. 

2. Drobljenje plastenk PET in odstranjevanje nečistoč

Prozorne steklenice se zdrobijo v vodnih drobilnikih in večkrat operejo v vroči vodi, da se odstranijo nečistoče. Steklenice PET se spremenijo v enako prozorne kosmiče.

3. Toplotno taljenje steklenic PET

Oprane kosmiče stopijo in temeljito premešajo. Nastala talina je sestavljena iz gostih vlaken, ki se nato razrežejo na 3-mm pelete.

4. Tekstilna vlakna

Peleti PET se v posebnih strojih segrejejo na temperaturo približno 200 °C in se skozi šobe ekstrudirajo v sintetično vlakno. Ta dolga vlakna se navijejo na boben in predajo v tkalnico.

5. Tkalnica in tiskarna

Tkalnica
Navita vlakna se obdelajo v tkalnem stroju. Iz njih nastane bela ravna tkanina.

Tiskarna
Ravna tkanina je potiskana po celotni dolžini in na obeh straneh prevlečena s posebno zaščitno snovjo, ki daje materialu vodoodporen nanos.

 

6. Končni izdelek

Kroj
Tkanina se nato izreže po vzorcu. Ti vzorci so zasnovani tako, da omogočajo učinkovito uporabo materiala. Za oblazinjenje se ne uporabljajo uporabni kosi tkanine.

Šivanje
Izrezane kose sešijemo skupaj v skladu s krojem. Tako nastane končni izdelek - okolju prijazen šolski nahrbtnik ERGOBAG!

Ergobag v zelenih številkah

10 let trajnostne odgovornosti z Ergobagom
Vir: www.ergobag.de
 

Trajnostna raba naravnih virov

Z recikliranjem plastenk PET v tekstilna vlakna se odpadki spremenijo v nekaj novega. Blagovna znamka Ergobag zmanjšuje porabo neobnovljivih virov z zmanjšanjem teže embalaže in uporabo recikliranega materiala za izdelavo šolskih nahrbtnikov. Vse večji poudarek dajejo recikliranju plastike in preverjanju, da se prazne plastenke PET iz zahodnih držav ne izvažajo v azijske države. To bi negativno vplivalo na okolje.

Trajnostna uporaba naravnih virov

Učinkovita raba virov v proizvodnji

Dobavitelji materialov in trakov Ergobag imajo certifikat bluesign®, ki dokazuje, da so uporabljene surovine okolju prijazne in varne. Izdelki Ergobag so obdelani na okolju prijazen način. Tekstil in materiali, ki se uporabljajo za proizvodnjo, so zelo trpežni in stabilni.

Brez uporabe strupenih ali okolju škodljivih snovi.

Vsi materiali, uporabljeni v nahrbtnikih Ergobag, ne vsebujejo strupenih mehčalnikov (ftalatov) ali policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAK). Certifikate materialov redno preverjamo z osebnim stikom z dobavitelji, ki predložijo dokazila o certifikatih in certifikacijske listine neodvisnih preskuševalnih inštitutov.

Etični delovni pogoji

Ergobag je član fundacije Fair Wear Foundation in tako nadzira standarde varnosti pri delu svojih dobaviteljev in spoštovanje pravičnih plač za zaposlene. Kakovost, varnost in pravičnost so njene najpomembnejše prednostne naloge.


Oglejte si novo kolekcijo Ergobag 2023 in si izberite šolski nahrbtnik, ki upošteva zdrav otrokov hrbet in je narejen z mislijo na naravo.

Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.