Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Kako izbrati pravo šolsko torbo ali nahrbtnik: 7 nasvetov izkušenih mamic

Kako izbrati pravo šolsko torbo ali nahrbtnik: 7 nasvetov izkušenih mamic

Nasveti za starše šolarjev 23. apr. 2024 5 minut
Tereza Kotilová
Na trgu je vedno več šolskih nahrbtnikov in šolskih torb, zato je izbira še težja. Priporočamo, da te izbire ne podcenjujete in ji posvetite dovolj časa, saj gre za razvoj hrbta vašega malčka. Če se za nakup šolskega nahrbtnika prehitro odločite in na koncu nosi šolar neustrezen nahrbtnik, to lahko povzroči ne le bolečine hrbta in glave, temveč tudi trajno deformacijo hrbtenice. Kristýna je za svoje tri otroke že večkrat izbrala šolski nahrbtnik, enako velja za vse druge mame, ki imamo s svojimi malčki nekaj šolskih let izkušenj. Zato smo zbrale nekaj pomembnih namigov in nasvetov o tem, na kaj morate biti pozorni pri izbiri šolskega nahrbtnika ali torbe.

7 nasvetov glede šolske torbe


Šolski nahrbtnik ali torba?

To je pogosto prvo vprašanje, ki se pojavi pri izbiri šolske torbe – ali je boljša klasična šolska torba ali školski nahrbtnik. Odgovor je preprost – ta izbira je izključno stvar posameznika in njegovega okusa.

Sodobna šolska torba je stabilna in pregledna, kar še posebej cenijo starši prvošolčkov. Ima trdno konstrukcijo, ki ohranja enako obliko, ne glede na to, ali je prazna ali polna. Ima le en glavni prostor, ki otroku omogoča pregled nad vsebino torbe takoj po odprtju. Pomanjkljivost je lahko njena teža, ki je pogosto večja od teže nahrbtnika.

Po našem mnenju so kakovostni šolski nahrbtniki bolj praktični, udobnejši in v primerjavi s torbami lahko vsebujejo več stvari. Šolski nahrbtnik ima anatomsko oblikovano in ojačano hrbtišče ter večinoma več kot en glavni prostor. Ta praktična razdelitev daje otroku možnost, da šolske potrebščine razporedi po lastni presoji v različne žepe. Delovni zvezki, učbeniki in malica imajo tako lahko stalno mesto. To je prednost tudi za vas kot starše – če zvečer na kuhinjskem pultu ne najdete prazne škatle za malico, veste, kje v šolski torbi jo boste našli, ne da bi vam bilo treba brskati po celotni vsebini.


7 parametrov, ki jih ne smete podcenjevati pri izbiri šolske torbe

To je 7 pomembnih parametrov, ki jih morate upoštevati pri izbiri šolske torbe ali nahrbtnika. Po naših izkušnjah so razvrščeni po pomembnosti od najpomembnejših do najmanj pomembnih.

  1. Ergonomsko oblikovano hrbtišče in oblazinjene naramnice
  2. Odsevni elementi
  3. Teža
  4. Velikost
  5. Certifikacija
  6. Motiv in barva
  7. Cena

1. Ergonomsko oblikovano hrbtišče in oblazinjene naramnice

Zdrav razvoj otrokovega hrbta je glavna skrb vsakega starša. Izberite šolsko torbo, ki ima trdno, anatomsko oblikovano hrbtišče in oblazinjene naramnice, ki so dovolj široke in nastavljive. Zaradi teh lastnosti se lahko celotna teža vsebine v torbi enakomerno porazdeli, kar preprečuje krivljenje hrbtenice.

Šolska torba ali nahrbtnik

2. Odsevni elementi

Ne pozabite na varnost, ko se otrok giblje zunaj šolskih prostorov. V pomoč bodo odsevni elementi. Šolska torba jih mora imeti na vseh straneh, tudi na trakovih. Z uporabo odsevnih elementov se vidljivost šolarja poveča na 200 metrov. Voznik ga bo pravočasno opazil in se mu bo lahko varno izognil.

Šolska torba ali nahrbtnik: Odsevni elementi

3. Teža

Drugi pomemben parameter je teža šolskega nahrbtnika. V idealnem primeru naj bi bila ta masa okoli 1 kg (približno 840–1400 g). Večina nas meni, da hrbtni sistem z anatomsko oblikovanim aluminijastim okvirjem bistveno vpliva na težo šolske torbe. Pa je ravno nasprotno. Aluminijasti okvir minimalno obremenjuje celotno težo in je ključnega pomena za zdravo rast hrbta.

Kristýna pravi: „Ne skrbite za aluminijasto ojačitev, saj tehta le 0,04 kg, a zagotavlja, da je teža nahrbtnika pravilno razporejena po celotnem hrbtu."

4. Velikost

Za udobno nošenje šolske torbe je treba izbrati pravo velikost, ki bo ustrezala vašemu otroku. Kako to veste? Zgornji in spodnji del šolske torbe ali nahrbtnika ne smeta segati čez otrokov hrbet. Prilegati se mora udobno, ne sme padati s hrbta in ne sme tiščati. Šolska torba se mora prilegati hrbtu in popolnoma slediti otrokovi hrbtenici.

Šolski nahrbtnik ali torba: Velikost

5. Certifikacija

Pred nakupom šolske torbe preverite, ali je nahrbtnik opravil neodvisne teste. Certifikacija nahrbtnikov namreč dokazuje, da šolska torba izpolnjuje osnovne varnostne in zdravstvene zahteve ter ne škoduje otrokovemu zdravju. Pri nas boste zagotovo našli vse šolske nahrbtnike in torbe, ki imajo ta certifikat.


6. Motiv in barva

Ne podcenjujte dizajna. Vaš šolar bo vsak dan na hrbtu nosil torbo ali nahrbtnik, zato je dobro, da ga vključite v postopek izbire! Otroci imajo radi svoje junake iz otroštva in možnost, da morda spremenijo dizajn. Z otrokom poskušajte najti kompromis, da vam ne bo treba kupiti nove šolske torbe, preden bo to potrebno zaradi otrokove rasti.

NAŠ NASVET: Priporočamo vam, da si naredite predizbor torb, ki podpirajo zdravo nošenje in varnost, kar je odvisno izključno od vas. Nato povabite svojega malega učenca, naj sam izbere med tistimi, ki ustrezajo vašim pričakovanjem. Različni dodatki za nahrbtnike, ki jih danes v svoji ponudbi ponuja večina blagovnih znamk nahrbtnikov, so prav tako odlična priložnost za spremembo dizajna.

Šolska torba ali nahrbtnik: Motiv in barva

7. Cena

Cene šolskih torb se običajno gibljejo od 12 do 160 EUR. Velik razpon, kajne? Zato je treba ceno res rešiti šele po oceni zgoraj navedenih meril. Vsekakor ne priporočamo nakupa šolske torbe na tržnicah, kjer le redko najdete izdelek z atestom in s certifikatom.

Zdaj veste, na kaj se je treba osredotočiti pri izbiri, naj gre za šolski nahrbtnik, klasično šolsko torbo ali kombinacijo obojega. Zato pridite in si oglejte celotno ponudbo kakovostnih šolskih torb in nahrbtnikov ter izberite tisto, kar bo ustrezalo vašemu šolarju v skladu z zgoraj navedenimi pomembnimi merili. Ste že videli letošnjo kolekcijo šolskih nahrbtnikov Topgal 2024 ali Ergobag 2024?

Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.