Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Nasveti po metodi montessori za starost otrok od 12 do 18 mesecev: Kako narediti samopostrežno gospodinjstvo

Nasveti po metodi montessori za starost otrok od 12 do 18 mesecev: Kako narediti samopostrežno gospodinjstvo

Nasveti pri izbiri iger in igrač 3. apr. 2023 4 minute
Tereza Kotilová
M-O-N-T-E-S-S-O-R-I. Nekdo, ki se še nikoli ni srečal s tem izrazom, morda najprej pomisli, da gre za neko novo vzgojno metodo ali smer, kar je pravzaprav res. Vendar pa gre predvsem za podporo naravnemu razvoju otroka v določenih življenjskih obdobjih. Pridružite se nam, da bi izvedeli več o načelih montessori in zbrali nasvete o pripomočkih, dejavnostih in organizaciji doma za različne starosti. Drugi del se osredotoča na malčke od dopolnjenega 1. do 1,5. leta starosti in še posebej na samooskrbo doma.

Montessori za vse starosti: 12-18 mesecev

Montessori 12-18 mesecev

Gibanje dobi zagon ravno takrat, ko otrokov jezik postane bolj gibljiv. Otrok je bolj samostojen, samopomočen, praktičen za življenje v gospodinjstvu. Želi pomagati mamici in očku pri običajnih vsakodnevnih dejavnostih. 

To je ključno obdobje za razvoj moči volje. Otrok že lahko ohranja določeno koncentracijo, ki se kaže v vsakodnevnih dejavnostih. Vse dejavnosti z otrokom dokončamo prijazno in odločno, pri čemer mu jasno sporočimo, kdaj je dejavnosti konec, na primer z besedami »to je to» ali »končano». To vključuje na primer pospravljanje igrač, vračanje knjige na polico, menjavo plenice in skupno odlaganje plenice v smeti.  

Otroku dajte možnost izbire. Njegovi možgani to potrebujejo. Vendar pazite! Vedno dajte le dve enakovredni možnosti. Več izbir namreč v možganih sproži paniko. Če navedemo primer – izbira med dvema knjigama za branje je pravilna, izbira med več možnostmi ali izbira med različnimi možnostmi, kot je odhod ven ali v trgovino, pa je napačna. 

Nadaljujemo z vzpostavljanjem občutka za red, vendar še enkrat: ne preobremenjujemo. Pri tej starosti lahko otrok uspe pospraviti na primer dve skledi v kuhinjski predal ali tri igrače na polico v prostoru za dejavnosti ali knjigo na polico. Ne more pa mu uspeti pospraviti 20 raztresenih koščkov sestavljanke; otrok to že ocenjuje kot stres.  

Kadar si otrok želi izposoditi nekaj našega, lahko to storimo in mu pokažemo, kako ravnati s predmetom, kako se ga dotikati, ali naj bo previden zaradi njegove krhkosti itd. Ko otrok ne upošteva naših navodil, mu povemo, da se tako bojimo, da se bo predmet zlomil, in ga vzamemo nazaj. Otroka naučimo, da je v redu, če stvari posodimo, vendar je prav tako v redu, da svojih novih stvari ne posodimo.  

Montessori 12-18 mesecev

Nasveti za prilagoditev samopostrežnega gospodinjstva

Otroku te starosti je dobro prilagoditi dom za samostojno funkcioniranje. Trenutno bo dejavnosti še vedno opravljal z vašo pomočjo, sčasoma pa se bo na teh mestih začel osamosvajati in bo v tem neizmerno užival.

  • Hodnik – Priporočamo, da namestite dosegljiv obešalnik za oblačila in stolček za čevlje.  
  • Kuhinja – Otroku namenite predal za pribor, ki ga lahko doseže sam, in pripravite podstavke, 1 skodelico, 1 žlico, 1 krožnik, krpo za brisanje mize in krpo za brisanje tal v primeru nesreče itd. Otroka naučimo, da pred obrokom pripravi mizo in pospravi za seboj, na primer obriše polito tekočino. Razlitje vode se lahko zgodi in ni treba dvigati glasu, vendar se mora otrok naučiti, da mora po tej nesreči pospraviti. Dobro je tudi, če ima otrok na voljo malo vode, ki si jo lahko nalije, in svoj kozarec. Tako si bo lahko pomagal sam, ko bo žejen. 
  • Otroška soba – Otrok ima na svojem obešalniku oblačila v primerni količini, kjer lahko izbira med dvema majicama, dvema hlačama. Spet ne več, da otrokovi možgani ne bi bili ohromljeni zaradi več izbir. Če je mogoče, izberite posteljico nizko ob tleh, da se lahko otrok sam uleže, ko je utrujen in po počitku tudi vstane. Zgradite otrokov bralni kotiček – to je prostor za branje knjig z otrokom. Najbolje malo dlje od knjižne police, da otrok razvija gibanje, ko nam knjigo prinese in nam jo vrne.
  • Kopalnica – na voljo naj bo stolček ali stopnice za lažji dostop do umivalnika (umivanje rok, umivanje zob).
  • Stranišče – Pri tej starosti običajno že poskusimo s kahlico, vendar se nekateri otroci bolje naučijo, če gredo naravnost na stranišče, pri tem pa uporabljajo majhno straniščno desko in pručko.


Nasveti za dejavnosti

V tem obdobju se intenzivno razvija otrokov govor, ki ga tako kot doslej spodbujamo z opisovanjem in komentiranjem tega, kar počnemo. Otrok začne z nepriljubljeno besedo "ne" in pričakuje odziv. Zato je dobro, da namesto vprašanj stvari napovedujemo, in če otrok še vedno reče "ne", se ne razburjamo, temveč jasno in odločno ponovimo, kaj se bo zgodilo, in dejavnosti, ki jih bomo opravljali skupaj z otrokom – npr. obujemo čevlje, umijemo roke, umijemo zobe ... 

Pri tej starosti večina otrok ni pripravljena na ločitev v obliki jaslic ali vrtca. Če si otrok tega res ne želi in starši imajo to možnost, priporočamo, da najprej skupaj začnete obiskovati organizirane delavnice montessori. Postopoma, ko se otrok navadi, lahko nekatere delavnice ali vrtce obiskuje sam, najbolje v istem okolju kot prej. 

Nasveti glede igrač  

Pri tej starosti se razvijajo tako fine motorične spretnosti (rokovanje s predmeti, vstavljanje, odpiranje, zapiranje, jemanje ven, oblačenje, slačenje, obuvanje, nošenje stvari, razvrščanje, vstavljanje, vijačenje, prepoznavanje z dotikom) kot grobe motorične spretnosti (otrok potrebuje oporo – stolček, stopnice, plezalo, trikotnik Piklerjeve, lesena gugalnica, tobogan). 
 
Montessori gugalnica


So vam bili všeč naši montessori nasveti za razvojno obdobje otrok do 1,5 leta? Ostanite z nami in kmalu lahko pričakujete nasvete montessori za otroke od 1,5 leta do 3 let.

Če želite za svojega otroka izbrati razvojne igre in igrače, ki spoštujejo otrokovo osebnost, izberite iz naše ponudbe iger in igrač tipa Montessori.  
 
Zahvaljujemo se naši vodnici Montessori Petri Jirkovski za dragocene nasvete in strokovno kontrolo tega članka.

Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.