Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Recenzija sodelovalne igre HABA: Karuba Junior

Recenzija sodelovalne igre HABA: Karuba Junior

Recenzije 13. jan. 2022 3 minute
Daniela Dušek
Ali poznate otroka, ki ne bi užival v iskanju zaklada? Jaz ne! In ker imam sama doma takšnega malega pogumnega pustolovca, nisem niti za trenutek oklevala pri nakupu igre Karuba Junior.
Karuba Junior recenzija

Pred kratkim sem imela priložnost preizkusiti različico te družabne igre za starejše otroke – Karuba. Tekma je bila za vse nas doma zelo zabavna. Zato ne čakajte, da boste imeli otroke, in jo igrajte tudi odrasli. Nič čudnega, da me je igra Karuba Junior takoj, ko je izšla, navdušila. Nemška blagovna znamka HABA ima zelo dobro premišljene družabne igre, ne le za starejše igralce, temveč tudi za mlajše, ki šele odkrivajo svet družabnih iger. Doma imamo več iger te blagovne znamke in nobena od njih ni bila napačen korak. Karuba junior se je tako seveda uvrstila med naše favorite.
  Rozdíl mezi hrami Karuba a Karuba Junior

Glavna razlika med igrami Karuba in Karuba Junior je, da je različica za mlajše igralce kooperativna igra – vsi igralci igrajo kot ena ekipa in poskušajo zmagati skupaj. Čeprav menim, da je prav, da otrokom predstavimo načela igre, v kateri eden zmaga, drugi pa izgubi, uživam tudi v igrah sodelovanja, v katerih zmagujemo vsi skupaj. In ja, včasih se zgodi, da izgubimo, vendar smo skupaj, zato si žalost razdelimo in jo bolje prenašamo.

Kooperativní společenská hra Karuba Junior


Zakaj so sodelovalne igre pomembne?

Trenutni šolski sistem je pogosto zastavljen tako, da se učenci delajo sami zase, ni veliko sodelovanja. Pisanje je pogosto osredotočeno na individualno znanje, na timsko delo pa se pogosto pozablja, vendar je to za prihodnja leta in poklicno življenje zelo pomembno. Prav sodelovalne igre otroke pripravijo do tega, da je sodelovanje v ekipi pomembno za doseganje lepih rezultatov, v tem primeru zmage. Pri nas se igre izmenjujejo, tako da igramo ekipno in individualno.
 



Kako poteka igra Karuba Junior?

Igra Karuba Junior je zasnovana za otroke od 4 let naprej in je zelo hitra in dinamična, zato otrokom ne bo dolgčas. Ravno nasprotno, želeli bodo igrati znova in znova. Igro lahko igra en ali več igralcev. Pravila priporočajo 4 igralce, vendar mislim, da jih je lahko tudi pet. To je odvisno od dogovora o izmeničnem obračanju kosov.

Cilj igre je najti tri skrinje z zakladom v džungli, preden ladja s pirati doseže otok, ki je že viden na obzorju morja in se mu nevarno približuje.

Sodelovalna igra Karuba Junior

Igralna plošča je sestavljena iz dveh delov, ki ju je mogoče povezati kot sestavljanko. Igra ima je 28 sestavnih delov, ki jih položite na mizo obrnjene s sliko navdol, in 3 čudovito ilustrirane figurice. Igre ni mogoče nikakor taktično nadzirati – temelji na načelu srečnih kombinacij in naključja. Deli, med katerimi igralci izbirajo, vsebujejo cesto, slepo ulico s tigrom, piratsko ladjo ali zaklad.

Zaklad je tisto, kar si igralci med igro vztrajno prizadevajo dobiti. Razveselili vas bodo tudi deli s potjo, ki vam bodo pomagali pobegniti pred pirati. Zato jih morate najti čim več. S temi koščki se bodo otroci naučili sestavljati poti v džungli tako, da si bodo sledile v logičnem zaporedju. Deli s piratsko ladjo pomenijo, da se obali približujejo nevarni pirati. Na vsaki je navedeno število ladij, kar pomeni, da se ladja premakne naprej le za toliko mest. Položaj čolna je vedno jasno označen na igralni plošči, tako da se lahko s to igro tudi otrok, ki ne zna dobro računati, nauči premikati čoln. Deli s tigri označujejo slepo ulico, ki zapira eno od možnih poti pobega. 

Karuba Junior - Kako igrati

Igra se konča v trenutku, ko igralci najdejo vse tri zaklade in tako zmagajo, ali v trenutku, ko pirati dosežejo otok in tako pustolovci, ki iščejo zaklade, ne uspejo in izgubijo.



Zelo sem vesela, da je ta igra prišla v naš dom, in veselim se vsake nove igre, ki jo skupaj z mojimi pustolovci začnemo. Pridružite se nam!