Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog V vrtec brez solz? Je mogoče!

V vrtec brez solz? Je mogoče!

Razvijamo petletnike 27. avg. 2023 3 minute
Tereza Kotilová
Začetek vrtca je pomemben mejnik v življenju vsakega otroka in staršev. S tem se konča obdobje, ko je bil otrok cele dni s starši in začne obdobje ločenosti za nekaj ur na dan. Matere se običajno vrnejo v službo, otrok pa določeni del dneva preživi v vrtcu. Razumljivo je, da vzajemna ločitev plaši tudi vas, vendar je to še en korak k otrokovi samostojnosti. Morda bo prvih nekaj dni po začetku vrtca tudi nekaj solz, vendar boste skupaj vse to zagotovo preživeli. Tukaj je nekaj nasvetov in napotkov, ki vam lahko pomagajo.

V vrtec brez solz? Je mogoče!

9 nasvetov za lažje preživljanje prvih dni v vrtcu

Začetek vrtca ne sme biti stresen in negotov skok v neznano. Navsezadnje majhen otrok nima pojma, kaj ga čaka v vrtcu. Informacije dobi le od nas, staršev. Zato je pomembno, da otroka pozitivno pripravimo na vrtec in mu damo čim več informacij o tem, kako bo potekal dan v vrtcu. Navsezadnje si vsak starš želi, da bi začetek vrtca potekal gladko in da bi otrok v vrtec odšel z nasmehom. Pripravili smo nekaj nasvetov za vzgojo, ki so pomagali tudi nam:
 

1. Srečen starš = srečen otrok

Vaš osebni občutek je zelo pomemben. Če bo otrok pri vas začutil negotovost, bo tudi on dvomil. Sami morate biti prepričani, da bo vrtec koristil vašemu otroku.
 

2. Skupaj se pogovarjajte o vrtcu ali se igrajte v njem

Otrokom razložite, kako vrtec deluje, kaj se v njem dela in kaj novega se bodo v njem naučili. Povejte jim, da bodo spoznali veliko novih prijateljev in se z njimi zabavali, se skupaj igrali z novimi igračami, ki jih morda nimate doma, in hodili na prijetne sprehode ali na igrišče. Vrtca se lahko igrate tudi doma.

AGATIN NAMIG: Različne vsakodnevne dejavnosti, vključno s časom, ki ga otroci preživijo v vrtcu s prijatelji, lahko medvedek oživi v naši odlični didaktični igri  Medvedkov dan, ki jo je pripravil Djeco.
 
Didaktična sestavljanka  – Medvedkov dan


3. Pokažite otroku vrtec, v katerega bo hodil.

Vrtec lahko skupaj obiščete na dnevih odprtih vrat, ki jih vrtci organizirajo vsako leto. To je priložnost, da spoznate učitelje in okolje vrtca. Otroci lahko uživajo v barvitem vzdušju. Ste zamudili dan odprtih vrat? Vsaj sprehodite se po vrtcu in poskusite od zunaj ugotoviti, kaj je v njem lepega. V katerem oknu bo po vašem mnenju vrtčevska nova igralnica polna prijateljev?
 

4. Pripravite otroka na ločitev

Ločitev je najpogosteje vzrok za otroške solze. Otroka lahko skrbi, da ga boste odpeljali v vrtec in se ne boste vrnili po njega. Zato nikoli ne pobegnite iz vrtca, ne da bi se poslovili. Začetek šolanja v vrtcu ne sme biti prvi trenutek, ko je otrok ločen od staršev. Kristýna priporoča, da pred tem poskusite z varstvom pri bližnji družini ali v otroškem centru, da se otrok navadi na kratkotrajno ločitev. Tudi interakcija z vrstniki ter nove priložnosti za igro in raziskovanje so odlične izkušnje, ki jih otroci nadgradijo pri pripravah na vrtec.
 

5.Naučite otroka, da je čim bolj samostojen

Otroka usmerjajte k samostojnosti pri prehranjevanju, higieni in oblačenju. V vrtcu se bo počutil bolj samozavestno in mirno, če bo lahko te osnovne naloge opravljal sam, brez pomoči učiteljev.
 

6. Obredi so zelo pomembni

Pripravite preprost scenarij, ki ga boste upoštevali. Otroka vedno peljite v vrtec ob isti uri in ga po možnosti ob isti uri tudi poberite. Ker tako majhni otroci pogosto še ne poznajo časa, uporabite poseben izraz za čas, ko jih boste pobrali, npr. po kosilu, po deseti uri, ko so se naspali.
 

7. Povečajte otrokovo samozavest

Zagotovite mu, da se bo s tem z lahkoto spopadel in da mu zaupate. Otrok mora imeti pozitiven odnos do vrtca. Zato otroka nikoli ne strašite z vrtcem.

AGATIN NAMIG: Kaj če bi prvih nekaj dni ali mesecev uvajali preproste nalepke? Skupaj narišite sliko, na primer na večjo kartonasto škatlo, kamor boste nalepili nalepko za vsak dan, ki ste ga obvladali, in skupaj dokončajte veliko sliko vrtca. Ustvarjalnost nima meja.

8. Ne varčujte s pohvalami

Pohvalite otroka, ko nekaj osvoji, ko se nauči nekaj novega. Pohvalite ga za uspešen dan v vrtcu in ga pozitivno motivirajte. Vendar ne priporočamo nagrajevanja z darili – otroci se tega radi navadijo! Nikoli ne govorite otrokom: "Res ti ni treba biti žalosten.", "Poglej svojega prijatelja, kako je pameten!", "Fantje ne jokajo, zato nehaj.", "Ne jezi me, sicer te bom pustil tukaj." Predvsem pa pri otrocih ustvarjate občutek negotovosti in zmanjšujete njihovo samozavest. 

9. Izmislite si talisman z zgodbo

Otroku podarite talisman, ki ga bo vzel s seboj v vrtec, in skupaj z njim sestavite zgodbo, ki bo pomagala odgnati solze, ko se zgodi najhujše. Na primer najljubša plišasta igrača, ki jo bo mama začutila in ji vrnila objem, ko jo bo otrok objel.

AGATIN NASVET: Kaj če bi skupaj izdelali izvirne talismane in povedali zgodbo o plišasti igrači, ki lahko prežene žalost ter poveže mamo in otroka tudi na daljavo. Lahko si izmislite svojo zgodbo, talisman pa boste izvezli sami, tako da bo v njem nekaj od vas, poleg tega lahko vanj všijete na primer skupno skrivnost. Za to lahko uporabite naše kreativne komplete.

9 nasvetov, kako olajšati prve dni v vrtcu

AGATIN NAMIG ZA KONEC: Vaš otrok bo zagotovo bolje hodil v vrtec, če ga opremite s čudovitim živalskim nahrbtnikom, v katerega lahko spravi svoje potrebščine in čare. Sam nahrbtnik lahko postane talisman za vrtec in tudi odličen partner za nove dogodivščine.


Upamo, da vam je vsaj nekaj naših namigov in preizkušenih nasvetov pomagalo in da bodo prvi dnevi v vrtcu vam in vašemu novemu otroku prinesli nasmeh na obraz in veliko novih izkušenj, o katerih se boste lahko skupaj pogovarjali v nedogled.

Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.