Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Kako izkoristitii barvne voščenke? Pobarvajte velikonočne pirhe

Kako izkoristitii barvne voščenke? Pobarvajte velikonočne pirhe

Ustvarjanje in izdelovanje 8. apr. 2022 2 minuti
Kateřina Hrubešová
Velika noč in z njo povezani običaji se bližajo. Otroci z veseljem pomagajo staršem pri pripravi velikonočnih dekoracij in peki tradicionalnega peciva. Eden glavnih simbolov velike noči je barvanje jajc. Ta lahko okrasite na različne načine, in če imate doma škatlo s polomljenimi voščenkami, imamo za vas priročen nasvet! Preizkusite enega od izvirnih načinov okraševanja velikonočnih jajc, kjer lahko uporabite ostanke voščenk.

Tehnike okraševanja

Barvanje jajc je običajno dekliška stvar. Najpogostejša, a zelo izvirna tehnika je že od nekdaj okraševanje velikonočnih jajc z voskom. Pri tej metodi jajce razmastimo in nato nanesemo stopljeni čebelji vosek. S potezami nastanejo kapljice, ki tvorijo vzorec. Za vsako kapljico je treba buciko znova potopiti v vosek. Na koncu pobarvano jajce potopimo v barvo ali čebulni prevretek, vosek pa postrgamo z nožem. Tako se neposredno na jajcu pojavi bel ornament. Če želite več sijaja, jajce samo namažite z oljem. Ta tehnika okraševanja jajc se zdi zelo zahtevna, vendar je sodobni čas prinesel številne poenostavitve in izboljšave.

»Okrasitev velikonočnih jajc je ena od naših družinskih tradicij že od otroštva. Spomnim se, da sva si s sestro opekli roke nad štedilnikom ali sva si na mehurje od opeklin zaradi vročega voska, nalepili obliže. To nas je zelo spodbudilo k posodobitvi tega tradicionalnega načina barvanja velikonočnih jajc. Na srečo je danes mogoče uporabiti veliko preprostejšo metodo dekoriranja. Preprosto stopite nekaj skodelic voščenk in z glavico bucike nanesete vosek v različnih barvnih kombinacijah na predhodno obarvana jajca. Poleg tega vam ni treba porabiti časa za strganje grdega čebeljega voska,« pravi Tereza Honzíčková iz podjetja SisTeRs Design. 

Tereza in njena sestra Regina sta nam pomagali pripraviti navodila za izdelavo čudovitih velikonočnih pirhov. Ne bojte se vključiti otrok – fante in dekleta – rezultat je popoln!


Kaj boste potrebovali?

  • jajca
  • poškodovane otroške voščenke
  • bucika z glavico
  • navaden svinčnik
  • lonček za čajno svečko
  • grelnik (kamin, električna ponev ali žar)

Jajca

Osnova so jajca. Najboljša so bela, saj bo barva na njih dobesedno sijala. Če imate rjava jajca, uporabite temnejše barve. Po naših izkušnjah priporočamo barvanje jajc v rjavih in rdečih čebulnih olupkih. Dobili boste čudovito barvo.

NAMIG: Če boste velikonočna jajca izdelali kot dekoracijo, boste potrebovali izpihana jajca. Prazno lupino (in celotno jajce) je treba temeljito oprati, da se površina razmasti in barva bolje drži.

Barvanje jajčk z voščenkami

Kako to storiti?

Čajne svečke odstranite iz lončka in jih segrejte nad svečo ali drugim plamenom. »Obstaja več načinov segrevanja voščenk. Včasih so uporabljali upognjene aluminijaste žlice nad grelnikom, vendar je bolj praktično, da skodelice zložimo na žar ali starejšo električno ponev,« pravi Regina Husova iz podjetja SisTeRs Design.

V lončke položite kos navadne voščenke – bele, barvne ali kombinacijo obeh, odvisno od tega, kakšen velikonočni pirh želite. Počakajte, da se voščenke stopijo, medtem ko v konec svinčnika zapičite buciko.
 

Kako izkoristitii barvne voščenke? Pobarvajte velikonočne pirhe

Vse je pripravljeno in lahko začnete okraševati jajca. V eno roko vzemite jajce, v drugo pa navaden svinčnik. Buciko koncu svinčnika potopimo v stopnjen vosek. Kapljico potopite in jo s potezo nanesite, da jo razmažete po črti. Postopoma se bo pojavil vzorec. Ne pozabite, da jo za vsako potezo znova namočite v stopljeno voščenko, saj bo le tako rezultat popoln.

NAMIG: Da bo roka stabilna, jo podprite z mezincem.


Kako izkoristitii barvne voščenke? Pobarvajte velikonočne pirhe

Domišljija ne pozna meja. Naj vaši otroci ustvarjajo z veseljem in videli boste, da vas bodo presegli. Otroci so zelo ustvarjalni, saj njihov um še ni obremenjen s stereotipi, ki smo jih odrasli privzgojili. Tako nastanejo mojstrovine. Dajte otrokom dovolj prostora in jim zaupajte, pa bodo iz malega naredili velike stvari. Ne pozabite, da mora biti njihovo delo razstavljeno, da ga boste občudovali!
 

Kako izkoristitii barvne voščenke? Pobarvajte velikonočne pirhe

Spletna trgovina
Deli
Kateřina Hrubešová Kateřina skrbi za Facebookovo stran Agatinega sveta in je avtorica številnih člankov na Agatinem blogu. Raziskuje lastnosti naših igrač do najmanjših podrobnosti. Svoje ugotovitve piše v rednih kolumnah, ki so del naših novičnikov.