Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Kako lahko doma izdelamo lampijon?

Kako lahko doma izdelamo lampijon?

Ustvarjanje in izdelovanje 18. okt. 2023 2 minuti
Kateřina Hrubešová
Načrtujete izdelavo jesenske dekoracije? Pridružite se nam pri ustvarjanju lastnega izvirnega lampijona v udobju svojega doma. Presenečeni boste, kako enostavno je to narediti! Poleg tega se boste super zabavali v enem dolgem jesenskem večeru. Izvirna svetilka ne bo le okrasila vaše notranjosti, ampak bo dobro služila tudi med večernim sprehodom, zdaj ko se prej stemni.

Kako doma izdelati lampijon?

Kaj potrebujete za izdelavo papirnatega lampijona?

Najprej pripravite vse materiale in orodja. Vse, kar potrebujete, lahko običajno najdete doma. Potrebovali boste:

  • prazno okroglo škatlo od topljenega sira
  • prozoren papir (pavspapir) ali navaden papir za peko
  • tanko žico
  • čajno svečko
  • lepilo
  • škarje
  • barve vseh vrst - vodenke, barvice, flomastre ali voščenke
  • leseno paličico, ki ste jo prinesli s sprehoda
  • dvostranski lepilni trak
  • krojaški meter ali ravnilo

Doma z otroki izdelujemo lampijon

Kako izdelati lampijon?

Če imate vse pripravljeno, lahko začnete izdelovati svoj lampijon.

1. Najprej pritrdite čajno svečko na dno škatle od sira tako, da odstranite vosek v notranjosti čajne lučke. V svečnik naredite dve luknji in ga z žico pritrdite na škatlo za sir. Če otrokom ne želite dati pravih sveč, lahko uporabite sveče LED, pri katerih ni nevarnosti, da bi se svetilka med parado vžgala. Priporočamo, da svečo LED z dvostranskim lepilnim trakom pritrdite na dno škatle.

Domača izdelava lampijona - kako to narediti?

2. Na vrhu škatle izrežite okroglo odprtino, tako da rob škatle ostane širok približno 0,5 do 1 cm. Skozi robove stranic naredite luknje za napeljavo žice..

3. Zdaj začnite pripravljati plašč lampijona. Iz razpoložljivega papirja izrežite pravokotnik enake dolžine, kot je obseg škatle. Za lepljenje pustite približno 1-2 cm. Priporočamo višino 20-25 cm.

4. Ko ste vse izrezali, lahko začnete okraševati lampijon. Pustite domišljiji svojih otrok prosto pot. Sodelujejo lahko tudi najmlajši. Lampijon lahko na primer pobarvajo z živimi barvami, ga štampiljkajo, polepijo z izrezanim barvnim papirjem ali nalepkami.

Okrašujemo lampijon

5. Zdaj moramo lampijon zlepiti skupaj. Pripravite nekaj lepila, okrašen plašč in oba dela škatle od sira. Stranice škatle za sir premažite z lepilom in nanje prilepite pripravljeno ohišje. 

Kako izdelati lampijon

6. Potrebujemo le žico, na katero ga bomo obesili. Na vrhu škatle za sir smo že pripravili dve luknjici. Vanje vstavite konce žice in končano! Obesite lampijon na leseno palico in že ste pripravljeni na sprehod.


Ste uživali v izdelavi lastnega lampijona? Pridite in ustvarjajte z nami!
 

👇 Kaj si še lahko preberete? 👇

Spletna trgovina
Deli
Kateřina Hrubešová Kateřina skrbi za Facebookovo stran Agatinega sveta in je avtorica številnih člankov na Agatinem blogu. Raziskuje lastnosti naših igrač do najmanjših podrobnosti. Svoje ugotovitve piše v rednih kolumnah, ki so del naših novičnikov.