Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Kako razvijati dveletnike: Uživam v ustvarjanju

Kako razvijati dveletnike: Uživam v ustvarjanju

Nasveti pri izbiri iger in igrač 2. jun. 2021 2 minuti
Kristýna Křížová
Otroci v starosti okoli 2 let spoznavajo ustvarjanje. Na papirju nastane črta ali odtis žiga, mehak plastelin lahko spremeni svojo obliko. Poglejte, kako lahko tudi majhni dveletniki brez težav ustvarjajo, se med ustvarjanjem zabavajo in se naučijo česa novega. Otroci zelo močno doživljajo pohvalo, ki jo prejmejo za svoja ustvarjalna prizadevanja (seveda s pomočjo staršev ...), kadar ustvarijo darilce za svoje najdražje. To jih spodbuja, da nadaljujejo v ustvarjanju in s tem k razvoju drobne motorike, domišljije in potrpljenja.

Kako izbrati prave ustvarjalne aktivnosti za dveletnike

Prvi samoumevni kriterij je zdravstvena neoporečnost barv in materialov. Te informacije boste našli na embalaži izdelka. Poleg tega lahko ugotovite, ali se bo uporabljene barve sprale oz. umile. Če razmišljate o prvem plastelinu za svojega dveletnega otroka, ste lahko brez skrbi, saj so vse sestavine, uporabljene za izdelavo plastelina Play-doh, preizkušene za uporabo v živilski industriji. Plastelin seveda ni namenjen prehranjevanju, namerno je slanega okusa, da otroke odvrača od zaužitja, če pa bo mali ustvarjalec po naključju želel okusiti kos svojega dela, se mu ne bo zgodilo nič.

Nič hudega, če se otrok ob prvi ponudbi ustvarjalnih dejavnosti ne bo takoj odzval. Kakovostni pripomočki za ustvarjanje vam bodo doma dolgo časa zdržali in zagotovo bodo prišli časi, ko bo otrok bolje pripravljen in razpoložen za ustvarjanje.

Kako začeti ustvarjati – navdih za vas

Mnogi otroci začnejo ustvarjati/risati z barvno kroglico nizozemske blagovne znamke SES. Njena velika prednost je oblika: majhnim otrokom, ki še ne zmorejo držati pisala, se bo lepo prilegala dlani. Uporabljene voščenke bodo na papirju  pustile jasno in močno sled, kar je pomembno za nadaljnjo motivacijo otroka (nekakovostne barvice so na papirju skoraj nevidne in otroci so razočarani).

 

Za majhne otroške dlani so prav tako zasnovani posebni otroški žigi Stampobaby. Ustvarjanje slik, vabil ali rojstnodnevnih voščilnic s temi žigi je za otroke zelo zabavno: odtis žiga daje takojšnji rezultat. Skupaj s starši lahko dopolnijo natisnjeno sliko (nanjo kaj narišejo, zraven prilepijo nalepko ...). Motivi žigov so zasnovani tako, da služijo kot igrivo orodje za razvoj besedišča. Z otroki lahko poimenujete, kaj vidite na žigu, kako se oglašajo živali, kje živijo ipd.

Zanimive možnosti za prvo ustvarjalno igro ponuja tudi mehak in lahek plastelin Djeco. Za čisto prve poskuse je idealen komplet 4 osnovnih barv s pripomočki in modelčki.

Spletna trgovina
Deli
Kristýna Křížová Kristýna je ustanoviteljica in duša Agatinega sveta in ga usmerja. Skupaj s sestro Lucio raziskujeta češke in tuje blagovne znamke, da bi v Agatin svet vključili najboljše igre in igrače. Kajti samo igre, igrače, knjige in sestavljanke, ki jih odlikujejo koristnost za otroke, kakovost izdelave, varnost in dizajn, so lahko del Agatinega sveta. In to je svet, ki ga ustvarjajo za nas.