Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Kako na pameten način zabavati in hkrati razvijati otroke, stare od 2 do 3 let?

Kako na pameten način zabavati in hkrati razvijati otroke, stare od 2 do 3 let?

Nasveti pri izbiri iger in igrač 9. mar. 2022 3 minute
Kristýna Křížová
Večina otrok po drugem rojstnem dnevu vstopi v obdobje velike radovednosti in želje po preizkušanju novih stvari. Zanimajo jih novi načini igre, novi in bogatejši načini komunikacije z odraslimi, radi pa tudi ustvarjajo. Otroci preprosto niso več zadovoljni z obstoječimi načini igranja. Veliko staršev se sooča z izzivom, kako pritegniti vse bolj radovedne otroke in jih zabavati, da bi se med igro naučili kaj novega.

Preizkusite preproste družabne igre

Z otroki se prvič preizkusite v igranju preprostih iger. Dobre igre za mlajše otroke vključujejo elemente presenečenja in "napetosti", uporabljajo znane elemente, kot so živali, hkrati pa otrokom predstavljajo nove izzive – poimenovanje barv, učenje štetja, upoštevanje pravil, koncentracija, sprejemanje odločitev, učenje tega, da ne moremo vedno zmagovati, temveč tudi izgubljamo.

Trenutna uspešnica je sodelovalna igra Sadovnjak nemške blagovne znamke HABA. Gre za zelo preprosto igro, v kateri igralci poskušajo na prijateljski način doseči skupni cilj. Pri tej igri  poskušajo tekmovalci pospraviti vse sadje v košarico. Igra je hitra, zato vam ni treba skrbeti, da otroci ne bi zdržali. Igra bo zelo zabavna in z gotovostjo lahko trdimo, da jo boste igrali večkrat.   
 

Prijateljsko vzdušje lahko ustvarite tudi z igrama Potovanje z živalcami ali Kje in kako živijo živali. Gre za preprosti igri za otroke od 2,5 let dalje blagovne znamke Djeco, v katerih se naučijo spoštovati pravila, prepoznavati barve, opazovati itd. Otroci imajo radi velike gumijaste živali, ki so del igre. Zelo so jim všeč, zato še toliko raje sodelujejo pri igrah, kjer se tudi naučijo veliko novega.

Za razvijanje percepcije bosta čudoviti igri Dotakni se in najdi ter Vilac. Otroci na slepo izvlečejo lesene predmete iz vrečke in s svojimi besedami opišejo, kateri predmet imajo v roki. Igro lahko seveda prilagodite otroku in izmislite svoja pravila. Z otroki enostavno odkrivajte! 


Pri izbiri igre bodite pozorni tudi na material in varnost igre. Elementi igre naj bodo dovolj veliki, da bodo varni in da jih bodo lahko otroci z lahkoto prijeli. Po možnosti naj bodo iz naravnih materialov (les, karton).
 

Razvijajte drobno motoriko in koncentracijo

Še en način pametnega igranja, kjer se otroci naučijo tudi, kako se samostojno zabavati, so mozaiki.  Za otroke od 2. leta starosti je idealen mozaik Fantacolor Junior Basic italijanskega družinskega podjetja Quercetti. Otroci položijo eno od 8 barvnih predlog pod prozorno ploščo, nato pa v luknje v mozaiku vtikajo barvne gumbke in tako ustvarijo sliko. Med to dejavnostjo otroci razvijejo drobno motoriko, koordinacijo roka-oko ter koncentracijo. Če bodo vaši otroci želeli v ustvarjanje mozaičnih podob vnesti več lastne ustvarjalnosti, samo obrnite predloge in otroci sliko napolnijo z barvami po svoji izbiri. Ko bodo še malo večji, bodo lahko slike ustvarjali popolnoma samostojno.

Iz ponudbe iger za razvoj drobne motorike lahko otroku ponudite odličen komplet Pretikanka – živali v divjini, francoske blagovne znamke Djeco. Otroci lahko z vtikanjem barvnih vezalk skozi odprtine vadijo koordinacijo oko-roka in logično mišljenje. Razvijanje teh veščin je zelo pomembno, zato jih boste cenili pri risanju in pozneje pisanju.

Pri manjših otroci je priljubljena gradbena sestavljanka SmartMax. Otroci povežejo vagone in vanje naložijo ljubke živali. Te morajo najprej sestaviti iz treh magnetnih delov. Živali se razlikujejo po barvi, vendar iz izkušenj vemo, da otroci na različne načine spreminjajo in kombinirajo dele – med igro tako nastajajo popolnoma nove živalice.

Ustvarjanje razvija fantazijo

Vsak otrok je drugačen in uživa v nečem drugem. Medtem ko se eden navdušuje nad lesenimi kockami, drugi barva in riše. Slika povsod, tudi po steni. Dajte otroku prostor za njegovo domišljijo in mu ponudite umetniški kovček Maped Color'Peps Jumbo. Praktični kovček vsebuje komplet barvnih flomastrov z resnično močno konico. Umetniški kovček je namenjen otrokom od 1. leta dalje. Ni vam treba skrbeti, da bodo otroci flomastre uničili, so resnično odporni na pritisk ali poškodbe. Mamice majhnih umetnikov bodo zagotovo cenile, da je črnilo mogoče umiti ali sprati.

Skorajda vsi otroci uživajo v plastelinu. Za majhne otroke priporočamo lahke mase. Začnite z začetnim kompletom in postopoma dokupujte dodatke. Plastelin Play-doh ni zdravju škodljiv, zato lahko otroka skoraj brez skrbi pustite, da se igra brez nadzora. Delo z modeliranjem ne razvija samo kreativnosti in domišljije, temveč tudi motorične, umetniške in tehnične spretnosti.
 

Zabavno slikanje z vodo ni primerno samo za doma, ampak tudi za potovanja. Izredno dobre izkušnje imamo tudi s  čarobnimi pobarvankami Djeco. So resnično lepe!  Komplet vsebuje poseben svinčnik, v katerega se vlije voda. Nato otroci s svinčnikom (čopičem) drsijo po sliki, ki se jim postopoma razkrije. Mokri deli se čarobno spremenijo v barve. Ko se posuši, slika spet izgine in znova in znova lahko uporabljate isto pobarvanko. Izbirajte med različnimi motivi, kot na primer kaj se skriva na vrtu, v gozdu ali na nebu.

Spletna trgovina
Deli
Kristýna Křížová Kristýna je ustanoviteljica in duša Agatinega sveta in ga usmerja. Skupaj s sestro Lucio raziskujeta češke in tuje blagovne znamke, da bi v Agatin svet vključili najboljše igre in igrače. Kajti samo igre, igrače, knjige in sestavljanke, ki jih odlikujejo koristnost za otroke, kakovost izdelave, varnost in dizajn, so lahko del Agatinega sveta. In to je svet, ki ga ustvarjajo za nas.