Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Ekološke igrače v Agatinem svetu

Ekološke igrače v Agatinem svetu

Nasveti pri izbiri iger in igrač 20. apr. 2023 4 minute
Kateřina Hrubešová
Trudimo se proizvajati manj odpadkov, ustvarjamo domače komposte, uporabljamo pleničke iz blaga in vrečke iz blaga, pridelujemo lastno zelenjavo in zdravo kuhamo. Okolica nas pogosto označi kot eko-mame, kar v zadnjem času dojemamo precej negativno. Ni se treba sramovati, da poslušamo svoj notranji glas in razmišljamo o vplivu določenih snovi na človeško telo in okolje, v katerem živimo. Nič drugače ni z otroškimi igračami! Bolje je poseči po okolju in zdravju prijaznih igračah, ki ne ogrožajo naših malčkov in naše narave. Oglejte si, kako so izdelane okolju prijazne igrače in kaj lahko dobite v Agatinem svetu.

Ekološke igrače v Agatinem svetu

Skrbno izbrana igrača ima pomembno vlogo pri razvoju otrokovih duševnih in motoričnih sposobnosti.
Vpliva na njegov pogled na svet, predvsem pa ga lahko očara in zabava. V otroštvu naših babic in dedkov so bile igrače seveda izdelane iz naravnih materialov, kot so les, slama, bombaž ali glina. Po drugi svetovni vojni je prišlo do preobrata v proizvodnji igrač. Začela se je uporabljati cenejša plastika. Cenejše plastične igrače so postopoma nadomestile lesene. Na srečo današnje generacije staršev bolj skrbijo za sestavo materialov in pogosto dajejo prednost igračam iz naravnih materialov. 

Na splošno bodite previdni pri izbiri igrač in dajte prednost naravnim materialom. Otroci, zlasti dojenčki in malčki, pri raziskovanju in odkrivanju predmetov uporabljajo roke in usta. Zato boste v naši ponudbi našli veliko okolju prijaznih igrač različnih blagovnih znamk, pri katerih vam ni treba skrbeti, da bo igrača vašega otroka poškodovala, ko jo bo sesal.

Varne igrače TEGU 

Ali poznate blagovno znamko TEGU? Na prvi pogled gre za preproste lesene gradnike. Toda prvi vtis je zavajajoč. Preprosti koščki razvijajo otrokove spretnosti, kot so fina motorika, gibalna koordinacija, ustvarjalno razmišljanje in prepoznavanje barv. Poleg tega so gradniki magnetni in zaradi tega lahko otroci sestavijo prave mojstrovine.

Varne  igrače TEGU 

Zelo cenimo ekološki pristop podjetja TEGU ter njegovo odgovornost do zaposlenih in okolja. Temelji na načelih pravične trgovine, ki temeljijo na neizkoriščanju in dobrih delovnih pogojih za zaposlene v multinacionalkah.


 

Plastični nahrbtnik? V Agatinem svetu običajna stvar.

Plastične igrače lahko vsebujejo škodljive snovi, vendar ni vsaka plastika enaka! V Agatinem svetu ponujamo nahrbtnike Affenzahn vodilnega nemškega proizvajalca nahrbtnikov Fond of bags. »Te čudovite nahrbtnike za predšolske otroke smo odkrili na sejmu v Nürnbergu. Ne nagovarjajo nas le zaradi svoje zasnove, temveč predvsem zaradi okolju prijazne proizvodnje. Nahrbtniki so v 50 % izdelani iz recikliranih plastenk PET. Plastika je danes vsepovsod okoli nas in njeno recikliranje postaja rešitev za zmanjšanje količine odpadkov,« pravi Kristýna

Čarobna preobrazba plastenk PET v nahrbtnik Affenzahn

Ergonomski nahrbtniki Affenzahn so okolju prijazni, kar dokazuje prestižna nagrada bluesign®. Poleg tega so lahki, veselih barv in zanimivega dizajna. Za večji nahrbtnik potrebujete 6 plastenk PET s prostornino 0,5 l, za manjši nahrbtnik pa 3 plastenke PET s prostornino 0,5 l. Ta proizvodni postopek  v primerjavi z običajnimi proizvodnimi metodami znižuje:

  • proizvodnjo odpadnih vod za 20 %
  • porabo energije za 50 %
  • emisijo nevarnih snovi za 60 %

  1. Zbiranje in ločevanje plastenk PET
    Prazne plastenke PET zberejo in odpeljejo na sortirno linijo. Tu jih razvrstijo po barvah, prozorne plastenke PET pa pošljejo v recikliranje.  
  2. Drobljenje steklenic in odstranjevanje nečistoč
    Steklenice PET se zdrobijo v majhne kosmiče. Z vodo se odstranijo nečistoče, kot so ostanki pijač.
  3. Peleti iz steklenic PET
    PET-kosmiči se stopijo in temeljito premešajo. Talina se oblikuje v gosta vlakna, ki se nato razrežejo na 3 mm pelete.
  4. Navijanje vlaken na tuljavo
    Peleti se ponovno stopijo v zelo dolga vlakna, ki se navijejo na tuljave. Sledi prevoz v tkalnico.
  5. Tkanje in tiskanje
    Na statvah se izdelujejo velike ravne tkanine. Belo platno je potiskano po celotni dolžini, obe strani pa sta prevlečeni s posebno zaščitno tkanino, da je material vodoodporen. 
  6. Končni izdelek
    Tkanina je razrezana po osnovnem vzorcu. Ti kroji so zasnovani tako, da omogočajo učinkovito uporabo materiala.

Katere druge okolju prijazne igrače in nahrbtnike lahko kupite v Agatinem svetu?

Še ena zanesljiva okolju prijazna izbira med nahrbtniki so lahko šolski nahrbtniki nemške blagovne znamke Ergobag, ki so zdravju varni in 100-odstotno izdelani z recikliranjem plastenk PET. Druge ekološke blagovne znamke med nahrbtniki vključujejo šolske nahrbtnike Step by Step, najstniške nahrbtnike Coocazoo ter mestne in terenske nahrbtnike Deuter.

Proměna PET lahví ve školní batoh Ergobag

Djeco za svoje izdelke izbira visokokakovostne in trpežne materiale iz trajnostnih sektorjev (FSC), v embalažnem materialu pa ne boste našli plastike za enkratno uporabo. Podjetje izvaža izdelke po vsem svetu, zato izbira možnosti prevoza, ki po nepotrebnem ne obremenjujejo okolja.

Djeco

Imate radi lepe izobraževalne in ustvarjalne igrače za otroke? Potem poiščite francosko blagovno znamko Janod, ki je že več kot 50 let specializirana za proizvodnjo lesenih iger in igrač. Lesene igrače Janod so izdelane predvsem iz lesa, ki ima certifikat FSC® in izvira iz odgovornega gozdarstva. Vsi drugi uporabljeni materiali so okolju prijazni in varni tudi za najmanjše otroke

Janod

Za belgijsko blagovno znamko Lilliputiens stoji ekipa ustvarjalnih mamic, ki so se odločile združiti moči in svoj hobi spremeniti v poslovni načrt. Čeprav njihova pot ni bila lahka, so njihove ljubke tekstilne igrače postale fenomen. Te okolju prijazne igrače so priljubljene po vsem svetu.

Lilliputiens

Mavrično obarvane, izjemno velike in fantastično ustvarjalne so igrače in kompleti nemškega družinskega podjetja Grimm's, ki proizvaja naravne, visokokakovostne in varne lesene igrače za otroke. Vse njihove kose odlikujejo popolnoma edinstven dizajn, barvitost in tudi sam okolju prijazen pristop k proizvodnji. Vsaka starostna skupina bo med igračami našla nekaj zase. Primerne so celo za najmanjše.

Grimm's

Želite pregledati še druge blagovne znamke, pri katerih ste lahko prepričani, da ste se odločili za pravo ekološko izbiro? V našem filtru preprosto označite možnost "okolju prijazen izdelek" in že lahko izbirate.

Ekološki izdelek v Agatinem svetu

Ste v Agatinem svetu že izbrali ekološki izdelek? Med naročanjem izberite zeleno dostavo, ki smo jo zdaj vključili kot eno izmed možnosti pri izbiri prevoznika.. Preberite več v našem članku.
 

Zelena dostava v Agatinem svetu

 
Spletna trgovina
Deli
Kateřina Hrubešová Kateřina skrbi za Facebookovo stran Agatinega sveta in je avtorica številnih člankov na Agatinem blogu. Raziskuje lastnosti naših igrač do najmanjših podrobnosti. Svoje ugotovitve piše v rednih kolumnah, ki so del naših novičnikov.